TIOR

Vignette si Home Design

Ce înseamnă "vignette" în amenajările interioare? Evident, nu poate fi vorba despre acel abţibild pe care îl lipeşte pe parbrizul maşinii, aşa că trebuie să însemne altceva. O vinietă este o "scenetă": un grup de minimum 3 obiecte aşezate pe o măsuţă sau o etajeră, dar aceste obiecte trebuie să fie reprezentative pentru cei ai casei, să spună o poveste sau să dea un indiciu despre valorile principale ale familiei sau ale unui individ.

 

Eroul colecţiei

 

Aşa cum spuneam mai sus, trebuie să fie minimum 3 obiecte aşezate împreună pentru a crea o vinietă. Dintre acestea, trebuie ca un obiect să fie dominant şi să fie "eroul colecţiei", adică centrul de greutate al compoziţiei estetice ce alcătuieşte vinieta. De exemplu, sculptura micuţă care tronează peste cele 3 cărţi din a doua imagine.

 

Un aranjament într-o formă anume

 

Aranjamentul poate fi asimetric, disproporţional sau foarte atent modelat, în funcţie de ideea pe care vrei să o transmită. Până înveţi cum să jonglezi cu obiectele de decor, poţi încerca să creezi o imagine în formă de cerc, de triunghi, de piramidă, de pătrat şi aşa mai departe.

 

Obiectele aşezate aici pot fi din categorii diferite: cărţi (eventual, din cele pe care deja le-ai citit, ca să nu ai nevoie de ele şi să strici aranjamentul), rame foto, vaze pentru flori, ghivece, boluri decorative, lumânări, sculpturi, jucării de pluş şi aşa mai departe. De altfel, vei vedea şi în imaginile din galerie cât de diferite pot fi aceste obiecte.

 

Şi un fundal potrivit

 

Pentru ca vinieta să aibă efectul estetic dorit, trebuie să fie aşezată acolo unde trebuie: în funcţie de ce este în spatele aranjamentului, detaliile "scenetei" pe care o realizezi pot fi vizibile sau mai puţin vizibile sau întregul aranjament poate fi trecut cu vederea. Pune-l în valoare cu ajutorul unei oglinzi, al unui perete simplu (fără tapet sau alte decoraţiuni ce s-ar întinde pe tot peretele) şi, eventual, într-o culoare contrastantă sau prin încadrarea într-un chenar realizat din alte decoraţiuni: rame, lumini, compartimentare etc.

 

Şi echilibru

 

Chiar dacă optezi pentru un aranjament asimetric, acesta trebuie să fie cumva echilibrat: trebuie să alegi cu grijă texturile, culorile, formele şi să raportezi întotdeauna la restul decorului, adică să nu fie un ghiveci uriaş aşezat pe o comodă îngustă, să nu "ia faţa" veiozei sau oglinzii cu ramă decorativă, căci fiecare element din locuinţa ta a fost cu siguranţă ales într-un anumit scop.

 

Şi unde aşezi vinieta?

 

Cu această ocazie îţi putem de articolul despre personalitatea măsuţei de cafea sau de articolul despre potrivirea altarului chinezesc în diferite camere din locuinţa ta, fără a-l folosi în mod necesar în mod religios. Desigur, te poţi folosi de un alt soi de suport pentru vinietă: o etajeră, o comodă, o noptieră etc.

 

Sursa foto: houzz.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI