TIOR

Tehnologie si natura pentru caminul tau

Tehnologia ne surprinde în fiecare zi cu un nou gadget, chiar și în materie de home design. Să vorbim puțin despre plantele decorative ale secolului 21. Acum, creșterea unei plante poate fi la un click distanță.


Ghivechi de flori hi-tech


Amenajarea unei grădini, chiar și în miniatură, necesită timp și resurse naturale. Ghiveciul hi-tech, însă, poate fi soluția iubitorilor de plante, care, din lipsă de timp, renunță la decorarea naturală a căminului. Dacă și tu te numeri printre ei, îți voi prezenta tehnologia ecologică de îngrijire a plantelor. Cum funcționează? Totul este calculat în prealabil, iar senzorii vaselor în care cresc plantele dozează o cantitate exactă de apă și îngrășământ. Dacă nu te-ai gândit până acum, uite că există „cineva” care să aibă grijă de grădina de flori în lipsa ta.


Istoric


Cu aproximativ 10 ani în în urmă, NASA a inițiat un program de creștere a plantelor în spațiu. Acest „tratament” spațial a presupus înlocuirea solului, vital plantelor, cu tehnologii care utilizează apa sau aerul. Astfel, cultivarea plantelor se realiza fie cu ajutorul soluțiilor nutritive, fie cu ajutorul unui substrat de pietriș sau nisip care permitea un circuit permanent al apei împreună cu îngrășămintele necesare.


De ce ai nevoie?


Dacă te hotărăști să utilizezi și tu această tehnologie de îngrijire a plantelor, iată câteva detalii despre cele două instrumente de care ai nevoie: ghiveci și cartuș cu plantă. Ghiveciul de flori are un sistem electronic (baterii și senzori), care va pune în funcțiune pompa și rezorvorul de apă. Planta se va cultiva într-un cartuș care conține semințe, substanțe nutritive și un software de coordonare a procesului de creștere. Rămâne doar să îi găsești locul potrivit în dormitor, în bucătărie sau pe terasă, alături de celelalte flori.


Consumul de energie și apă


Poți alege fie creșterea unei singure plante în vasul special, fie a unei serii de trei plante. Cea din urmă variantă are beneficiul unei instalații luminoase, care completează condițiile de creștere a plantei. Astfel, ghiveciul trebuie conectat la o priză, iar consumul de energie nu este deloc costisitor (6 $/an). Rezervorul de apă necesită o reîncărcare o dată la 3-6 săptămâni. Golirea rezervorului este anunțată în timp ultil, datorită sistemului electronic de avertizare.


Îmbină utilul cu plăcutul


Dacă te întrebi care sunt variantele de plante pe care sistemul tehnologizat le poate „îngriji”, acestea sunt fie din categoria legumelor și ierburilor aromate (tomate, salată, spanac, busuioc, mentă), fie din categoria florală (crizanteme, zambile, lalele, narcise, gladiole, crini). Sistemul de creștere al plantelor este preluat din natură și nu conține pesticide sau alte substanțe nocive.


Rămâi la varianta clasică de îngrijire a plantelor sau te-ar tenta să încerci tehnologia eco?


Sursa foto: freshome.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI