TIOR

Sa discutam despre pete

Petele sunt o problemă reală în orice locuinţă, căci, oricât de grijuliu ai fi, nu ai cum să scapi de pete şi acestea se manifestă diferit pe diferitele texturi. Sunt atât de multe tipuri de materiale, încât este aproape imposibil să memorezi cu ce se scoate fiecare pată. Îţi vom oferi o mână de ajutor în acest sens.

 

Ce să NU foloseşti?

 

Ca prim gând legat de pete, încearcă să eviţi achiziţionarea de mobilier cu tapiţerie din nailon (nylon), căci acest tip de fibre textile este cel care absoarbe cel mai uşor substanţele şi care se curăţă cel mai greu.

 

Apoi, mai este un lucru pe care vei vrea să îl eviţi: să încerci să cureţi orice pată (mai ales cele produse de substanţele acide) cu apă fierbinte.

 

Pentru petele proaspete pe ţesătură...

 

În cazul soluţiilor acide (cafea, ceai, sucuri acidulate sau neacidulate, vin sau, trebuie să notăm şi asta, voma) este recomandat să cureţi cât mai rapid cu apă minerală sau cu alte substanţe naturale de curăţare (alcool, oţet, zeamă de lămâie etc).

 

Totuşi, înainte de a turna oţet pe covor în neştire, este bine să tamponezi suprafaţa murdărită cu şerveţele de hârtie sau cu o cârpă curată, care să absoarbă cât mai mult din lichidul vărsat. Atenţie! Tamponează, nu freca.

 

Profesioniştii zic că cel mai bine este ca pe acea pată proaspătă să o tamponezi, să încerci să minimizezi daunele cu apă minerală şi să laşi să se usuce, iar apoi să apelezi la o companie specializată în îndepărtarea murdăriei şi petelor şi să îţi salveze ţesăturile cu ajutorul unor produse profesionale.

 

Desigur, poţi oricând să te încăpăţânezi şi să încerci să scapi de pete fără ajutorul... "experţilor".

 

Pentru urmele nonacide...

 

Dacă ai nenorocul să pătezi ceva cu cerneală de pix sau cu ojă... nu prea ai ce face. O vorbă din popor zice că toate petele pot fi îndepărtate, chiar dacă unele ies numai cu foarfeca. În cel mai rău caz, încearcă să îndepărtezi o parte dintre aceste soluţii prin tamponare cu şervete sau cu o cârpă curată, însă cel mai bine este să duci produsul pătat direct la curăţătorie.

 

Iar în cazul pielii (năbuc/ nubuck, anilină sau piele tratată) este recomandat să o cureţi măcar o dată la câteva luni cu ajutorul unei cârpe curate, înmuiate în apă călduţă. Totuşi, în cazul nubuck-ului şi al anilinei, este recomandată curăţarea profesionistă, pentru evitarea decolorării sau a apariţiei urmelor.

 

Iar dacă ai parte de un eşec...

 

Uneori, se poate să freci prea puternic, să foloseşti o soluţie prea puternică pentru materialul pătat sau să îţi dai seama prea târziu pentru a mai putea scoate acea pată. Întotdeauna vei putea folosi o husă pentru a ascunde petele de care nu ai putut scăpa (sau nu într-un mod mulţumitor), precum şi diferite accesorii: pături aşezate pe canapea "la întâmplare", măsuţe de cafea care ascund la fix pata de vin roşu sau porţiunea de covor arsă cu fierul de călcat, autocolant sau tablouri pentru pereţii pătaţi care nu pot fi vopsiţi prea curând.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI