TIOR

Praful – ce este si cum il controlam?

Praful este o combinaţie supărătoare de polen, microfibre, păr, piele moartă şi diferite bacterii care există peste tot oricând, la nivel microscopic. Ne face să strănutăm când este stârnit şi reprezintă unul dintre inamicii sănătăţii noastre, deci trebuie îndepărtat în mod regulat.

 

În orice locuinţă se adună praful, indiferent cât de bine izolată ar fi sau cât de slab este traficul în interiorul ori exteriorul acesteia. Există, însă, câteva măsuri pe care le puteţi lua pentru a minimiza „producţia” de praf.

 

Dacă aveţi animale de companie, acestea trebuie periate şi curăţate periodic. În cazul câinilor este recomandată ţesălarea după fiecare plimbare înainte de a intra în casă.

 

Mobilierul minimalist este recomandat în mod prioritar celor care au alergii la praf, polen sau alte astfel de materii. Suprafeţele simple, cu cât mai puţine încrestături şi onduleuri nu reţin particulele de praf la fel de uşor ca cele cu ornamente bogate. Canapelele şi paturile ar trebui şi este să fie din materiale cât mai uşor de scuturat sau aspirat, iar lenjeria şi cuverturile schimbate cel puţin săptămânal.

 

Podelele simple, fără covoare, ajută de asemenea la menţinerea unui cămin mai curat. Ţesăturile au potenţial sporit de reţinere a prafului, motiv pentru care covoarele şi mochetele trebuie folosite cât mai puţin sau schimbate cât mai des. De altfel, un living care are numai parchet laminat este mult mai uşor de curăţat decât unul unde trebuie periat, scuturat şi aspirat un covor persan. Dacă, totuşi, nu doriţi să renunţaţi la covoare, alegeţi-le pe cele cu perii cât mai scurţi.

 

Dulapurile închise sunt recomandate pentru păstrarea în condiţii cât mai bune a produselor personale, dar şi pentru diminuarea numărului de suprafeţe care trebuie şterse mereu de praf: este mult mai eficient să lustruiţi o uşă mare a unui dulap decât să scuturaţi fiecare raft în parte, mai ales dacă sunteţi dintre acele persoane dependente de curăţenie.

 

Acest lucru se poate aplica şi în cazul bibliotecilor – oricât de fermecător ar fi parfumul unei colecţii serioase de cărţi şi oricât de bine ar arăta aliniate pe rafturi, este recomandat ca acestea să fie închise în vitrine sau dulapuri pentru a evita depunerea prafului pe file şi împrăştierea acestuia la fiecare răsfoire.

 

Curăţenia din dormitor este cea mai importantă. Recomandările specialiştilor constau în evitarea accesului animalelor de companie în această cameră, spălarea aşternuturilor săptămânal, spălarea pernelor şi a păturilor. Şi încă ceva: nu vă faceţi patul zilnic, este important să vă protejaţi salteaua de acarieni – acest lucru va ajuta la încetinirea înmulţirii lor.

 

Covoraşul de la intrare nu este doar pentru a ura vizitatorilor un bun venit, ci, mai ales, pentru curăţarea tălpilor. De altfel, nu ar fi rău ca holul de la intrare să fie prevăzut cu o uşă (culisantă sau nu) care să delimiteze un spaţiu dincolo de care nu se trece niciodată cu încălţămintea – acesta ar trebui prevăzut cu un alt covoraş şi cu un dulap pentru încălţăminte.

 

Ambalarea individuală a alimentelor şi a alte obiecte mărunte este o altă recomandare foarte utilă. Totul trebuie închis etanş şi ambalat separat, în borcane, containere speciale, cutii sau pungi. Valabil în special pentru produsele perisabile şi pentru depozitarea în frigider, dar aplicabil şi în cazul altor produse, acest lucru întârzie deteriorarea

 

Curăţenia periodică (la intervale relativ scurte de timp) ajută, bineînţeles, la controlarea cantităţii de praf şi minimizarea ei ca scop final al acestui control. Ştergerea prafului cu cârpe şi soluţii speciale, precum şi aspirarea periorică (în locul sau în completarea măturatului) sunt activităţi care trebuie repetate cel puţin o dată pe săptămână, dacă nu de două ori pe săptămână sau mai des, în funcţie de fiecare casă şi condiţiile de trai ale fiecărui locuitor.

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI