TIOR

Potentarea culorilor – un pas important in designul de interior

În amenajările interioare contează foarte mult echilibrul estetic, dar şi respectarea preferinţelor proprietarului, atât în ce priveşte stilul, cât şi în privinţa culorilor.

 

Orice culoare este mai bine pusă în valoare prin prezenţa unei culori secunde care să fie din rândul celor neutre sau dintre nonculori. De asemenea, felul în care este propagată lumina într-o încăpere poate avea o foarte mare influenţă în atmosfera creată.

 

Cenuşiu pentru mai multă culoare

 

Uneori, folosirea nuanţelor de gri este evitată în timpul amenajărilor interioare, deoarece impresia generală este de îngreunare a atmosferei. Puneţi-vă la contribuţie imaginaţia şi, în funcţie de camera pe care doriţi să o decoraţi, folosiţi nuanţe de gri ( cenuşiu, gri şobolan etc). Pe acestea le puteţi alterna cu alb sau cu pasteluri provenite din culoarea principală pe care doriţi să o utilizaţi pentru a anima încăperea, iar pentru un efect şi mai puternic optaţi pentru o singură paletă cromatică.

 

Nu uitaţi ca unul dintre obiectele din cameră sau unul dintre pereţi să fie într-un cenuşiu colorat – cel mai uşor de aplicat este în cazul obiectelor personalizate vopsite sau a pereţilor de zugrăvit: formaţi întâi griul, prin amestecul de alb cu negru, apoi adăugaţi câte puţină culoare până când obţineţi nuanţa dorită.

 

Jocul de lumini şi umbre

 

Puteţi zugrăvi întregul living în nuanţe deschise de gri sau de maro, iar apoi puteţi alege orice culoare pentru canapea: albastru electric, oranj, verde crud sau orice altă nuanţă cât mai aprinsă. Pentru un efect şi mai puternic, amplasaţi deasupra acesteia un spot luminos sau o veioză din cele înalte cu tijă arcuită.

 

O altă variantă de potenţare a culorilor este prin punerea accentului pe diferite ornamente din apartamentul dumneavoastră cu ajutorul crepusculului: zugrăviţi camera în gri şobolan, în bleumarin sau altă culoare închisă (acest lucru este indicat în special atunci când pereţii nu sunt zugrăviţi uniform), apoi aşezaţi în colţ un fotoliu crem, un scaun galben aprins sau un ornament alb sau în culori pastelate, din sticlă sau din metal.

 

Contrast alb-negru

 

Unele persoane sunt adeptele contrastelor clasice. Combinaţiile dintre alb şi negru sau roşu şi negru nu se vor demoda niciodată. Totuşi, orice astfel de combinaţie necesită cel puţin încă o culoare pentru a evita monotonia şi pentru a vă putea pune amprenta pe camera pe care o decoraţi: fie o nuanţă de gri, fie orice altă culoare (intensă sau pastelată).

 

Culori şi contraste în funcţie de cameră

 

Pentru fiecare încăpere sunt recomandate anumite culori, în funcţie de scopul fiecărei camere. Nu este obligatoriu să respectaţi tendinţele anuale privind amenajările interioare dacă preferaţi culorile neutre şi nonculorile: puteţi apela cu îndrăzneală la acestea.

 

Totuşi, este important să adăugaţi câte un strop de culoare în fiecare cameră: verde sau albastru în baie, pentru accesorii sau plante; violet, galben, roşu sau oricare ar fi culorile dumneavoastră preferate pentru living şi dormitor; portocaliu şi/sau galben pentru bucătărie şi dining .

 

Stropul de culoare din fiecare cameră va fi aplicat conform aceluiaşi criteriu: în funcţie de scopul încăperilor. Astfel, acesta poate diferi de la piese de mobilier (dulapuri, canapele, fotolii) la mod de vopsire (zugrăvirea pereţilor, desene murale, recondiţionarea unor piese de mobilier etc), la  accesorii (perdele, huse, covoare) şi la decoraţiuni (veioze, lustre, ceasuri, vaze, ghivece etc.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI