TIOR

Personalitatea scaunelor

La muzeele cu profil antropologic există camere dedicate unei singure piese de mobilier. La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, de exemplu, există camera scaunelor – toate sunt din lemn, desigur, pentru a se potrivi profilului, însă fiecare are un alt model, o altă statură, o altă nuanţă şi o altă poveste.

 

Înainte de toate, trebuie spus că scaunele unei încăperi trebuie adaptate restului mobilierului, în special meselor în apropierea cărora se află. Atunci când alegeţi scaunele (precum şi oricare alt obiect mic de mobilier), nu uitaţi că trebuie să ţineţi cont de culoare şi de formă: trebuie să completeze estetic încăperea unde vor fi aşezate, nu puteţi alege un scaun mov, cu spătar înalt mânere într-o cameră mobilată în stil minimalist.

 

Scaunele înalte sunt ideale pentru persoanele mai înaintate în vârstă sau pentru cele care ţin să îşi revendice statutul în familie prin dimensiunile şi poziţia scaunului. Scaunele pentru bar şi scaunele cu spătar înalt fac parte din aceeaşi familie, însă fiecare va transmite un alt mesaj: vor comunica atât încredere în sine cât şi orientarea spre distracţie şi simplitate sau preocuparea pentru poziţia socială şi înclinarea spre eleganţă.

 

La polul opus se vor găsi, desigur, scaunele pitice, alături de scaune înalte cu blat îngust, acestea fiind rezervate copiilor şi având propriul farmec tocmai datorită rezervării posesorilor lor. Acestea pot fi din lemn, din metal sau din carton presat, cu spătar sau fără, tapisate sau nu. Atât timp cât sunt colorate viu vor da o notă veselă camerei în care se vor afla şi le vor prefera chiar şi vizitatorii trecuţi de vârsta copilăriei.

 

Scaune tapisate - acestea sunt, poate, dintre cele mai apreciate datorită unui „mic” detaliu numit confort. Acestea sunt urmate de scaunele cu adâncituri în blat şi, eventual, cu spătar arcuit, care ajută, teoretic, la păstrarea poziţiei corecte, însă opiniile specialiştilor în această direcţie sunt împărţite.

 

Să nu uităm nici taburetele, fără de care ar fi mai dificil să ajungeţi la obiectele aşezate cu atâta grijă pe ultimul raft al dulapurilor, dar care se dovedesc utile şi când aveţi mai mulţi musafiri sau când este nevoie de un suport provizoriu pentru o plantă în ghiveci care are nevoie de mai multă lumină.

 

Apoi, există fotoliile şi acele pernuţe turceşti şi chinezeşti utilizate în locul scaunelor. Mai ales acestea din urmă sunt ceva mai pretenţioase şi mai dificil de potrivit într-un ansamblu care nu are acelaşi specific.

 

Scaune metamorfozate – suport ghivece, rafturi deghizate, scaune transformate în lămpi şi veioze, spătare de scaune transformate în grilaj pentru susţinerea plantelor căţărătoare. De altfel, dacă scaunul în discuţie este funcţional, însă nu se mai potriveşte tendinţelor sau schimbărilor din apartament, puteţi oricând să îl recondiţionaţi, schimbându-i tapiseria, înlocuind materialul din interiorul său şi vopsindu-i lemnul.

 

Nu-i aşa că ar fi drăguţ ca, în jurul mesei de la bucătărie, să aibă fiecare membru scaunul său? Să aibă locul rezervat de scaunul corespunzător: de exemplu, mama să stea pe un scaun tapisat, cu spătar înalt, uşor arcuit, tatăl pe un scaun asemănător, dar puţin mai masiv şi cu marginile lemnoase puţin mai evidente (eventual şi cu tapiseria într-o altă culoare, ceva mai închisă), iar copiii să aibă scaune mai înalte sau mai joase, mai lemnoase sau mai colorate, după chipul şi asemănarea lor. Desigur, un asemenea aranjament nu ar fi acceptat decât într-o bucătărie decorată în stil eclectic.

 

În living, în jurul măsuţei de cafea unde jucaţi remmy sâmbătă după-amiază, ar putea exista câteva taburete turceşti, joase şi colorate sau poate câteva scaune pitice, din lemn, din cele executate de meşteri artizanali şi disponibile la majoritatea târgurilor cu astfel de specific. În dormitor sau într-un living mai pretenţios, scaunele vor fi înlocuite de fotolii, care completează ideea de confort şi dau un plus de eleganţă şi de familiaritate camerelor.

 

Alegeţi, aşadar, scaunele potrivite pentru familia şi casa dumneavoastră şi luaţi un loc!

 

Surse foto: houzz.com, freshome.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI