O nota calda intr-un apartament nou: semineul

02-07-2013 / Blog amenajari locuinte

Pentru un apartament şi mai primitor şi prietenos, construirea unui şemineu sau utilizarea unuia electric sunt idei foarte bune şi utile. Ce-i drept, şemineurile sunt mult mai apreciate în sezonul rece, însă nu îşi pierd farmecul nici atunci când nu sunt folosite.

 

De ce şemineu?

 

Sursa principală de încălzire va fi, cel mai probabil, una centrală (fie centrala termică a blocului, fie una individuală). Şi atunci cine mai are nevoie de şemineu?

 

Prezenţa şemineului nu este explicată de nevoie, ci de preferinţe şi de tendinţele personalităţii celui care ocupă locuinţa. Şemineul va da imprima încăperii în care se află un aer mai cald, mai relaxat, mai colocvial. În plus, acesta va fi pretextul perfect pentru poveştile cu Moş Crăciun cu zile bune înainte de sărbătorile de iarnă.

 

Tipuri de semineu

 

Acestea sunt clasificate în funcţie de aspect, de modul de funcţionare şi de combustibilul principal folosit.

 

Astfel, există şemineuri electrice şi şemineuri pe combustibil. După tipul de combustibil folosit, acestea pot fi pe lemn (aşa puteţi asculta trosnetul buştenilor în flăcări şi puteţi să vă bucuraţi de dogoarea acestora în mod direct), pe gaz (avantajul principal este faptul că este mult mai curat şi mai uşor de alimentat) sau pe etanol (fiind un tip de alcool produs din plante şi sub formă de gel, acesta permite ca şemineul să aibă forme dintre cele mai variate).

 

În funcţie de aspect, şemineurile pot fi clasice, rustice, din piatră, cu sobă încorporată sau de tip minimalist.

 

Şemineul clasic este întotdeauna în nuanţe cuminţi, neutre: fără prea multe ornamente şi întotdeauna din materiale de bună calitate, din marmură, granit sau piatră naturală. Şemineul rustic va avea faţada din lemn sau din cărămizi şi, pentru ca acest aranjament să fie complet, va funcţiona cu lemne, va fi înalt şi poate avea finisaje din fier forjat. Şemineul minimalist va avea, evident, un aspect cât mai simplificat – cel mai probabil, va avea faţata din marmură, sticlă sau metal, cu cât mai puţine ornamente şi înflorituri. Şemineul modern, cu mozaic va avea un aer chic, fiind combinaţia perfectă dintre eleganţă, romantism şi spirit jucăuş.

 

Trebuie spus că în ultima vreme iau amploare şemineurile electrice, fiind apreciate în mod special pentru dimensiunea estetică şi mai puţin pentru cea practică, de  încălzire. Acestea au ca avantaj siguranţa (scade rata accidentelor – incendii, explozii), dar şi faptul că pot fi incluse în diferite piese de mobilier: dulapuri, biblioteci, console.

 

Includerea şemineului în ansamblu

 

Dacă sunteţi dintre persoanele care îşi doresc un şemineu în propriul cămin sau, de ce nu, la locul de muncă, atunci va trebui să adaptaţi cromatica mediului şi tipul de şemineu la modelul şemineului ales.

 

De asemenea, va trebui să luaţi în calcul forma şi înălţimea şemineului atunci când continuaţi mobilarea camerei cu pricina, astfel încât unitatea estetică a camerei să nu fie compromisă.

 

Cromatică şi utilitate

 

De la albul marmurii clasice şi până la mozaic şi cărămizile vopsite în diferite culori, ca să nu mai vorbim de modelele variate ale şemineurilor electrice, culorile în care va fi zugrăvit şemineul diferă de la casă la casă.

 

Recomandările generale în această direcţie sunt optarea pentru nuanţe neutre, astfel încât să fie puse în valoare flăcările şemineului şi nu obiectul în sine. De altfel, specialiştii susţin că în camera şemineului mobilierul şi accesoriile ar trebui să fie dintre cele mai simple, preferatele fiind nuanţele de crem, bej, maroniu şi gri. Sigur, pot exista câteva accesorii ceva mai colorate, însă nimic prea pompos sau ţipător.

 

Sursa foto: freshome.com

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.