TIOR

Jungla intr-un ghiveci, pentru un decor inedit

Plantele de interior dau un aer proaspăt, şi la propriu, şi la figurat, încăperii în care sunt dispuse. Ele trebuie, însă, acordate stilului în care este amenajat apartamentul sau camera cu pricina.

 

Ghiveciul cu mărimea potrivită

 

Dacă planta dumneavoastră este un cactus rotund, cu diametrul de 3 centimetri, nu este recomandat să îl plantaţi într-un vas cât ceaunul de bulion al bunicii. Este o asociere hiperbolizată, însă ideea este astfel mai bine conturată: dimensiunile plantei trebuie să fie direct proporţionale cu cele ale ghiveciului în care alegeţi să o plantaţi. Este recomandat să alegeţi un vas cu o idee mai mare, astfel încât planta să aibă loc să crească – oricum, orice plantă are nevoie să îi fie schimbat vasul şi pământul din când în când.

 

Atunci când alegeţi ghiveciul pentru planta dumneavoastră va trebui să mai ţineţi seama de un lucru: dimensiunile rădăcinilor şi relaţia acestora cu apa – unele plante au nevoie de pământ nisipos şi reavăn, altele au nevoie mai mare de apă decât de pământ.

 

Forma potrivită – dacă planta are o coroană bogată, atunci şi ghiveciul trebuie să aibă o circumferinţă cât mai mare. În cazul unei plante cu structura alungită, vasul pentru aceasta trebuie să i se asemene: cât mai înalt şi cât mai subţire.

 

Texturi şi culori

 

În funcţie de stilul de amenajări interioare, dar şi de zona unde veţi dispune ghiveciul cu pricina, va trebui să alegeţi cu grijă aspectul şi textura ghiveciului: cu suprafaţă foarte bine finisată şi atent lăcuită sau cu o suprafaţă ce dă impresia de material brut, necizelat, din argilă ori din lemn.

 

Dacă este o plantă cu grunza grasă, este recomandat ca ghiveciul să fie din cele lucioase. Nu sidefate, doar lucioase. Dacă planta are o structură mai ciudată, flori întortocheate sau frunze eliptice, atunci ghiveciul ar fi bine să fie mai simplu. Dacă, din contra, planta are o structură simplă, vasul său poate fi personalizat cu orice culori, gravări şi forme doriţi dumneavoastră (atât timp cât se potriveşte restului încăperii).

 

Alegeţi planta potrivită

 

După recomandările ce păreau necesare, ne vom întoarce la titlul articolului: evocarea junglei printr-un simplu ghiveci. Veţi avea nevoie de un vas voluminos, care poate fi lucios sau mat, gravat sau nu, în culori vii sau în culori neutre – aceste detalii vor depinde numai de stilul de amenajări interioare pe care îl alegeţi.

 

În acest vas, veţi planta un copac filodendron. Am recomandat şi cu alte ocazii creşterea de filodendron în interiorul locuinţei, referindu-ne la planta căţărătoare, însă există şi acest specimen non-căţărător, cu frunze mari, lobate pe jumătate. Acesta poate ajunge până la 3,5 metri înălţime.

 

Acestei plante îi place lumina şi temperaturile de peste 15°C,  dar se poate adapta şi în condiţii de umbră parţială. Are nevoie de sol bogat, care să îi susţină rădăcinile şi să îi dea stabilitate în timpul creşterii. Atenţie! Este toxic şi pentru oameni şi pentru animale – nu trebuie consumat sub nicio formă!

 

Deoarece este o plantă voluminoasă, este recomandat să nu optaţi pentru ea decât în cazul locuinţelor foarte spaţioase sau în încăperile decorate în stil minimalist.

 

Cel mai indicat este să îl aşezaţi în living, însă îşi poate găsi locul şi în baie, dacă are destulă lumină şi destul spaţiu în această încăpere.

 

Surse foto: houzz.com, freshome.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI