TIOR

Intretinerea plantelor naturale

În lume sunt foarte mulţi iubitori ai naturii, iar unii îşi manifestă aprecierea faţă de natură prin creşterea de plante în apartament, lucru benefic şi pentru sănătatea psihică, şi pentru sănătatea întregului organism, iar explicaţiile sunt multiple (totuşi, nu ne vom ocupa de acestea acum).

 

Cu toate acestea, nu toţi iubitorii de plante naturale şi nu toţi cei care cresc plante în ghivece (în interiorul casei ori în grădină) ştiu cum să-şi îngrijească plantele. Ce le trebuie plantelor pentru a se dezvolta frumos?

 

O poziţie mai bună

 

Fiecare plantă are nevoie de mai mult sau mai puţin aer, de mai multă sau mai puţină lumină, de lumină solară directă sau de lumină indirectă, de o anumită temperatură, de spaţii înguste sau de loc unde să se întindă şi aşa mai departe. Documentează-te în privinţa necesităţilor fiecărei plante pe care o adopţi înainte de a o aşeza în baie sau lângă calorifer pentru a te asigura că îi creezi cele mai bune condiţii de creştere.

 

Umiditatea potrivită

 

Un cactus are nevoie de apă o dată la două săptămâni, un alt soi de cactus va avea nevoie de apă o dată pe săptămână şi să şi-o ia din farfurie, nu să i-o torni pe pământ, lângă tulpină – imaginează-ţi, dacă soiuri ale aceleiaşi specii au nevoie de îngrijiri diferite câte diferenţe poţi întâlni la zecile de mii de soiuri de plante.

 

Dacă o plantă este "inundată", moare; dacă nu primeşte suficientă apă, moare. Documentează-te şi tratează-ţi plantele corespunzător, dacă îţi doreşti să fie longevive.

 

Un ghiveci pe măsură

 

De regulă, sunt recomandate ghivecele mici, pentru că sunt uşor de curăţat, uşor de schimbat, uşor de mutat şi aşa mai departe. În special pentru plantele suculente (cele care au frunze grase), sunt bune ghivecele micuţe, în care le vei înmulţi şi le vei controla cu uşurinţă dezvoltarea. În acelaşi timp, vei avea nevoie de ghivece medii şi mari pentru plantele mari, de tipul arbuştilor sau copacilor – nu poţi creşte un lămâi într-un ghiveci cât borcanul de 800 de grame (poate doar atunci când te străduieşti să faci puieţii), el are nevoie de spaţiu să crească, iar tu va trebui să i-l asiguri.

 

Loc de respirat

 

Pentru plante este important să aibă frunzele curate, ca să poată respira. Da, plantele respiră. Dacă este prea mult praf pe frunze, fotosinteza şi respiraţia nu se vor mai realiza la randamentul maximum, iar plantele vor muri.

 

Hrană potrivită

 

Este recomandat să îţi "hrăneşti" plantele din când în când: schimbă-le pământul ocazional şi, din când în când, adaugă îngrăşământ în pământ (excrementele de pasăre sau de animale, îngropate în pământ în cantităţi foarte mici, pentru a nu emana mirosuri şi zaţul de cafea sau cojile de banană sunt variantele eco).

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI