TIOR

Inainte de a contracta un designer...

Înainte de a contracta un designer de interioare sau chiar înainte de a începe tu (chiar şi fără ajutor specializat) amenajările interioare, trebuie să îţi stabileşti câteva criterii în funcţie de care să îţi decorezi locuinţa. Atunci când desemnezi pe altcineva să îţi amenajeze locuinţa va trebui să te asiguri că întocmeşti foarte bine specificaţiile la care specialistul să se raporteze în timp ce îţi decorează casa şi că eşti o persoană deschisă, aşa încât designerul să îţi înţeleagă nevoile, ritmul în care îţi duci viaţa şi preferinţele.

 

Cine foloseşte spaţiul acela?

 

Fiecare zonă dintr-o locuinţă are o utilitate aparte. În funcţie de persoanele care folosesc fiecare cameră sau zonă în parte, precum şi în funcţie de activităţile desfăşurate aici, va trebui să te gândeşti, împreună cu cei din casă, la felul în care organizaţi locuinţa.

 

Întocmirea unei liste de activităţi pentru fiecare încăpere în parte va ajuta designerul să optimizeze mobilierul şi accesoriile din locuinţa ta pentru a crea un spaţiu funcţional şi plăcut.

 

Care-i tiparul traficului din interiorul casei?

 

Încearcă să desenezi o schiţă a casei şi să pui în evidenţă zonele unde este traficul cel mai intens, pentru ca designerul să ştie cum aşază mobila şi ce dimensiuni ar trebui să aibă mobilierul din fiecare încăpere. De exemplu, o zonă mai circulată va trebui să aibă o lăţime de aproximativ un metru.

 

De altfel, dacă locuinţa este deja amenajată şi designerul este contractat pentru o reamenajare, ar fi mai bine să faci două schiţe, iar pe una dintre ele să evidenţiezi zonele care îţi par prea aglomerate şi a căror structură ai vrea să fie modificată.

 

Pentru ce activităţi ai nevoie de lumină?

 

Citeşti mult? Îţi place să tricotezi? Îţi place să completezi rebusuri? Unde te ocupi de cosmetică? Unde îţi alegi ţinutele? Unde şi cum găteşti? Pentru fiecare activitate desfăşurată în casă vei avea nevoie de lumină, iar în funcţie de tipicul activităţilor tale este recomandat să schimbi felul corpurilor de lumină alese. De altfel, ştii deja că este recomandat ca în fiecare cameră să existe mai multe tipuri de corpuri de lumină pentru a crea mai multe tipuri de atmosferă.

 

Ce atmosferă trebuie să aibă fiecare cameră în parte?

 

Şi, dacă tot veni vorba de atmosferă, trebuie să te gândeşti şi la ce ton ai vrea să aibă fiecare cameră: visător, jucăuş, sobru, romantic şi aşa mai departe. Aceste lucruri trebuie, de asemenea, comunicate designerului, care va şti şi ce lumină, şi ce culori, şi ce accesorii să aleagă pentru a crea atmosfera dorită.

 

Atuuri şi "defecte"

 

Trebuie să existe ceva care îţi place mult în fiecare cameră, la fel cum există şi ceva ce trebuie schimbat neapărat. Analizează-ţi foarte bine locuinţa şi apoi spune-i designerului: îţi plac ferestrele foarte înalte, nu îţi place că se văd ţevile, îţi plac şemineurile, ţi-ai dori ca tavanul să pară mai înalt, adori fotoliul vintage din colţul livingului, dar l-ai vrea aşezat în altă parte şi aşa mai departe.

 

Care este bugetul pentru aceste lucrări?

 

Totul trebuie raportat la buget. În primul rând, trebuie să te gândeşti la faptul că specialiştii în home design nu lucrează pentru zâmbete; ia în calcul negocierea contractului cu designerul – în funcţie de cât de mult vrei să se implice specialistul şi de cât de departe de lucrări vrei tu să fii, precum şi în funcţie de cât de multe modificări ai vrea să faci, decoratorul ar trebui să aibă tarife diferite.

 

În al doilea rând, gândeşte-te că va trebui să plăteşti pentru toate materialele folosite, pentru forţă de muncă şi pentru mobilier, finisaje şi decoraţiuni – pentru tot ce este necesar pentru a amenaja locuinţa.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI