TIOR

Importanta culorilor in amenajarile interioare – partea I

Atunci când vine vorba de amenajarea locuinței, îți dorești ca alegerile tale să respecte recomandările specialiștilor în home design. Vrei o locuință „ca la carte”, dar nu știi cum să alegi corect paleta de culori pentru decorarea casei tale.


Știm, acest aspect ți-a dat mereu bătăi de cap. Dacă ești la început de drum în ale home design-ului, nu îți face griji. Noi încercăm să te ajutăm cu următoarele sfaturi practice:


Câteva elemente de bază


Nu știi de unde să începi în alegerea culorilor potrivite? Mai întâi, trebuie să te pui în temă cu noțiunile introductive legate de coloristică. Aici trebuie să îți notezi care sunt culorile de bază (roșu, galben, albastru) și cele secundare (portocaliu, verde, violet). Culorile de bază amestecate două câte două, în proporții egale, formează culorile secundare (roșu + galben = portocaliu, galben + albastru = verde, roșu + albastru = violet). Pe lângă acestea, există și culorile terțiare (albastru + verde = turcoaz, albastru + violet = indigo, galben + portocaliu = auriu). Ele se obțin prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundară.


Schema de culori monocromatică


Albastru este culoarea ta preferată și ai dori să o folosești în amenajarea camerei tale. Nimic mai simplu: poți creea efecte minunate prin alegera de nuanțe diferite ale aceleiași culori. Mai mult, dacă îți plac decorațiunile home-made sau ți-ai propus să îți decorezi singur pereții, tot ce trebuie să faci este să adaugi alb sau negru pentru a întuneca sau a lumina culoarea. Iată cum ai învățat să folosești o schemă de culori monocromatică.


Culori vecine pentru un cămin liniștit


Nu te poți hotărî dacă îți place mai mult galbenul sau verdele. Ar fi o idee să le alături, dar ți-e teamă că o sa dai greș. Nu vrei să creezi efectul de cameră aglomerată. Designerii vin în ajutorul tău, recomandându-ți să asociezi galben cu portocaliu sau verde, albastru cu verde sau violet. Aceaste variante presupun alăturarea a două culori vecine din paleta cromatică. Efectul creat este unul relaxant, special pentru cei care își doresc o încăpere care să emane liniște.


Contrast echilibrat


Avem soluții și pentru cei cu o personalitate puternică și plini de energie, mai ales dacă își doresc o locuință care să le semene. „Contrast” este cuvântul cheie în amenajarea interioară a unor camere cu efect dramatic. Ar trebui să încerci o alăturare îndrăzneață de culori: roșu și violet. Culorile complementare, despre care am vorbit la început, te pot ajuta și ele în obținerea unui contrast vibrant. Nu uita, însă, de nuanțele neutre (bej, crem, maro) sau de alb și negru. Ele vor aduce echilibru cromatic încăperii tale.


Până acum, care idee îți surâde?


Sursa foto: freshome.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI