Goblenul, frumusetea traditiei

02-07-2013 / Blog amenajari locuinte

Goblenul are în spate o istorie de peste cinci secole, tradiția fiind cuvântul care-l caracterizează cel mai bine. Apărut în Franța, acesta s-a dezvoltat în următoarele secole și a căpătat amploare, odată cu apariția războiului de țesut mecanic.

 

Franța, patria goblenurilor

 

Goblenul este un gen de tapiserie, broderie sau țesatură artistică, făcută din fire colorate, denumit astfel dupa produsele manufacturii Gobelins, un centru francez de artă decorativă.

 

Menționate în prima parte a secolului al XV-lea, când Jean și Philibert Gobelin înființau la periferia Parisului o fabrică de vopsitorie, goblenurile au fost schimbate radical în secolul al XVII-lea. Regele Henry al IV-lea al Franței a transformat atelierul fraților Gobelin în fabrică de tapiserie, sub conducerea țesătorilor flamanzi.  

 

Pentru tapiseriile de Gobelins se foloseau subiecte mitologice și istorice, dar și motive vegetale sau transpuneri după tablouri celebre.

 

La începutul anilor 1800, Joseph Marie Jacquard creează războiul de țesut mecanic, care va simplifica foarte mult procesul de realizare a textilelor și, implicit, și al goblenurilor.

 

Frumusețea tradiției

 

Goblenul este o operă de artă imperfectă. Niciodată nu vei găsi o astfel de tapiserie care să nu aibă vizibile mici defecte, urme ale zilelor și săptămânilor de muncă ale oamenilor care investesc pasiune în acest proces. Tocmai în asta constă profunzimea și unicitatea lor.

 

Chiar dacă au trecut mai bine de cinci secole de la apariția sa, motivele care sunt ilustrate pe goblenuri rămân, în mare măsură, aceleași: teme vegetale, imagini rupte din peisajele vremii, colțuri uitate de lume. Totuși, de-a lungul timpului, goblenurile au împrumutat elemente din diferitele culturi europene și nu numai: extravaganța localurilor franțuzesti, entuziasmul pariorilor britanici sau ironia fină a acestora, ca să numim doar câteva dintre acestea.

 

Goblenurile de azi

 

Dacă ar fi să folosim un singur cuvânt ca să descriem goblenurile, acesta ar fi cu siguranță tradiția. Fără tradiție, goblenurile nu ar însemna nimic. Cu toate acestea, ele au fost adaptate la vremurile de azi, astfel încât să se poată integra în locuințele noastre.

 

Goblenuri ilustrând case de vacanță

 

Unele dintre cele mai întâlnite motive pentru goblenuri sunt casele de vacanță. Imagini care înfățișează o locuință aflată la mare distanță de zgomotul asurzitor al orașelor, la marginea mării, cu ferestre deschise prin care parcă simți briza, creează o stare de relaxare și de confort interior pentru oricare dintre noi.

 

Un loc propice pentru amplasarea acestor goblenuri este holul de la intrare. Astfel, atât tu, cât și oaspeții tăi, veți fi mai bine dispuși la vederea acestor tapiserii și cu siguranță că toate conversațiile vor fi mai animate.

 

Potrivit lui Cristian Ivan, designer Mobexpert Pipera, goblenurile cu teme de case de vacanță se potrivesc de minune și în livinguri. Pentru asta ai nevoie de mobilă în culori cât mai mai naturale, precum bejul. Dacă le așezi pe o masă, alături de o ramă foto, iar deasupra, pe perete, urci un ceas de epocă, nu vei avea motive să nu simți că locuiești într-adevăr într-o casă de vacanță. Adaugă alături un minibar și o mini-bibliotecă și vei avea decorul perfect pentru livingul tau.

 

Goblenuri cu teme de modă

 

Goblenurile cu teme de modă se potrivesc atât pentru stilul retro, cât și pentru stilul clasic. Acestea conferă unei locuințe sau, de ce nu, unui magazin de profil, un aer extravagant și intim. Nu uita de lumina difuză din interiorul acestuia, pentru a crea un decor cu adevărat minunat.

 

Dacă îți dorești un goblen care înfățișează un subiect de modă pentru casa ta, atunci trebuie să știi că cel mai bun loc unde să-l integrezi este livingul. Acesta trebuie să fie clasic, iar culorile predominante sa fie închise (cum ar fi maroniul). Senzația pe care o vei avea este una de intimitate, rafinamentul și bunul gust fiind alte trasături vizibile. Atmosfera caldă și primitoare din living este conferită de lemnul natural, de covorul tradițional și de obiectele decorative (ramele foto, farfurioarele, ceasul de perete).

 

Goblenuri cu tentă ironică, goblenuri ecvestre

 

Prin modelele unor goblenuri, artiștii ironizează subtil aristocrația secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Un exemplu elocvent în acest sens este goblenul înfățișat în continuare, care prezintă câțiva cățeluși îmbrăcați în… uniforme de epocă. Observați contrastul dintre chipurile animalelor și hainele pe care le poartă. Acesta spune tot.

 

Goblenurile ecvestre se integrează cu ușurință în localurile de pariuri, cu precădere acolo unde tradiția curselor de cai este mai veche, precum în Marea Britanie. “Cuvântul cheie în acest caz este pasiunea, împărtășită de către toți iubitorii acestui sport”, ne-a spus Cristian Ivan, designer Mobexpert Pipera.

 

Goblenurile sunt încă la modă și vor rămâne mult timp de acum încolo, pentru că tradiția lor este mult prea importantă pentru a-i lăsa să moară.

 

Sursa foto: Mobexpert Pipera

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.