TIOR

Ghid de Craciun: cum iti decorezi casa?

De Crăciun, orice gospodărie este amenajată frumos, îmbrăcată în haine de sărbătoare, cu sau fără pom de Crăciun, cu sau fără bomboane împrăştiate în toată casa. Tu cum îţi amenajezi locuinţa pentru a primi această mare sărbătoare în căminul tău? Cât spaţiu ai de decorat şi cum îţi procuri ornamentele? Ce faci dacă ai şi animale de companie? Iată câteva lucruri la care să te gândeşti înainte de a începe amenajarea casei pentru Crăciun.

 

Înainte de toate: curăţenie riguroasă

 

Aspiră sau mătură pereţii, să nu cumva să mai fie vreo pânză de păianjen prin vreun cotlon, doar nu vine Halloween-ul! Şterge praful de peste tot, lustruieşte mobilierul şi geamurile şi oglinzile, scutură afară toate textilele, spală covoraşele, perdelele şi cuverturile. Lustruieşte podelele şi pune totul la loc.

 

În timp ce faci curăţenie, scoate mai la îndemână ornamentele de crăciun, faţa de masă cu motive crăciuneşti, cuverturile şi husele de sărbătoare şi orice altceva crezi că se poate face util atunci când te apuci de împodobit.

 

Culorile vedetă ale sezonului

 

Vei vedea brazi şi vitrine ornate în toate culorile lumii, însă culorile clasice şi recomandate sunt verde, roşu, auriu, argintiu, alb şi crem. Verdele vine de la brad, roşul vine de la haina lui Moş Crăciun, albul este de la zăpadă, la fel ca auriul şi argintiul, care amintesc de sclipirile omătului şi ale stelei ce răsare sus, ca o taină mare. Cremul şi nuanţele de maro vor fi şi ele prezente pentru a echilibra decorul, amintind de turtele de Crăciun, de ciocolată, de tulpina din lemn a bradului şi de culorile conurilor de brad.

 

Cum alegi ce decorezi?

 

Nu este obligatoriu să îţi decorezi chiar toată casa, poţi alege numai câteva elemente. Şi atunci... ce şi cum vei orna? Vei face brad de Crăciun? Ai şemineu? Îi vei decora poliţa? Vei pune luminiţe la ferestre? Vei pune coroniţă de brad la uşă? Vei aprinde lumânări în seara de Ajun şi în ziua şi seara de Crăciun? Vei agăţa vâsc de aplice? Vei parfuma toată casa cu aromă de scorţişoară şi portocale?

 

Răspunsurile la aceste întrebări depind numai de gusturile şi de resursele (financiare, de energie, de timp, de spaţiu) tale.

 

Ceva nou, ceva împrumutat, ceva lucrat manual şi ceva vechi

 

Reţeta de succes pentru decoraţiunile crăciuneşti este destul de simplă: combini verde cu roşu şi cu auriu, la care poţi presăra puţin alb.

 

Apoi, combini ceva nou (înnoieşte-ţi casa cu ceva proaspăt în fiecare an, ceva cât de mic) cu ceva împrumutat (nu trebuie să fie ceva împrumutat de la cineva anume, ci poate fi un simplu ritual sau un anumit model de decoraţiune pe care să îl comanzi sau să îl lucrezi manual), ceva lucrat manual (este bine să îţi personalizezi sărbătorile pe cât de mult se poate) şi cu ceva vechi (întotdeauna ornamentele vintage vor avea un farmec aparte).

 

Următorul pas este să încerci să îmbini armonios paleta cromatică recomandată cu reţeta celor 4 elemente: o faţă de masă nouă, în carouri roşii şi albe, o ghirlandă lucrată manual din materiale naturale (aşchii de lemn, fâşii de ziar etc) vopsite cu auriu aşezată de jur împrejurul ferestrei (românii nu obişnuiau să îşi orneze ferestrele, deci acest "ceva" ar fi şi împrumutat, şi handmade), iar la poalele bradului aşază una dintre cele mai vechi jucării sau ornamente care au rezistat în familie – poate chiar micul Pinocchio cu pantaloni verzi şi vestă roşie, sculptat de bunicul tău în lemn.

 

Sursa foto: hgtv.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI