TIOR

Foloseste roata culorilor pentru decorarea locuintei

Vrei să afli ce este roata culorilor și cum să o folosești pentru decorarea locuinței tale? Dar originea acestui concept? Roata culorilor este mereu de ajutor când vine vorba de înțelegerea culorilor. Această roată te învață legătura dintre culori și cum se potrivesc acestea împreună. Vă propunem să aflați mai multe lucruri despre ce semnfică fiecare culoare.

Istoric

Invenția îi aparține lui Isaac Newton și a luat naștere în anul 1666. La prima vedere este un cerc, care apare sub forma unui grafic ce conține toate culorile. Mai întâi, sunt prezentate culorile primare: roșu, galben și albastru, care formează un triunghi echilteral pe roata culorilor. Apoi, completează cercul culorile secundare și culorile terțiare. Combinăm două culori primare și obținem culorile secundare: verde, portocaliu și violet. Culorile terțiare se obțin prin combinarea a două nuanțe secundare sau prin combinarea unei nuanțe primare cu o nuanță secundară. Culorile complementare sunt cele care se găsesc diametral opus pe cerc precum albastru și potocaliu. Triadele de culori  reprezintă folosirea a trei nuanțe care sunt departate de cerc. Acestea pot fi din orice categorie din cele menționate mai sus: culori terțiare, primare, secundare.

Regula de bază

Culoarea este un element important când vine vorba de personalizarea unei locuințe. Pereții reprezintă 60% din cameră, un procent de 30% reprezintă tapiseria, iar 10 procente sunt reprezentate de  detalii și accente.  Pentru că oamenii au capacitatea de a vedea în jur de 16 milioane de culori, când vine vorba de decorare unei locuințe, culorile trebuie să fie în strânsă legătură cu activitatea lor de zi cu zi.

Trebuie să păstrați proporția 60/30/10. Originea acestei proporții nu este cunoscută dar, se presupune că se referă la tendința generală de a vedea lucrurile. 60 de procente reprezintă nuanța unificatoare din locuință. Trebuie să faci în așa fel încât 30% să reprezinte elementele care atrag atenția, iar 10% sunt accentele care transmit un mesaj prin sclipire. Când vă hotărâți să amenajați camerele unei locuințe trebuie să țineți cont de cele trei segmente ale regulii de bază. Chiar dacă la început pare simplu, roata culorilor trebuie mai întâi studiată și apoi aplicată în decorarea locuinței. În cazul în care nuanțele sunt alese aleatoriu, rezultatul poate să nu fie cel așteptat și mult visat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să accesați rubrica Amenajări locuințe pentru mai multe idei interesante.

Surse foto: diva-hair.ro, design-boutique.ro, povesteacasei.ro

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI