TIOR

Expresii Art Nouveau

Art Nouveau a fost, iniţial, un stil arhitectural, însă elementele sale distinctive s-au extins în planul designului de interior şi în cel al designului de obiect. Motivul? Unul cât se poate de simplu: acest stil imprimă o anumită eleganţă şi un echilibru estetic necesar şi în interior.

 

Parfumul de Art Nouveau poate fi indus într-o casă nouă prin câteva trucuri pe care le vom discuta punctual în continuarea acestui articol.

 

Lemn unduit

 

Cel mai uşor mod de a găsi locul lemnului într-o locuinţă este prin intermediul mobilierului. Indiferent că alegeţi o bibliotecă, o vitrină, un fotoliu sau o etajeră pentru ilustrarea acestui stil, importante sunt detaliile. În primul rând, trebuie să alegeţi mobilier într-o culoare cât mai naturală şi o nuanţă cât mai închisă. În al doilea rând, este preferabil ca orice produs care are în alcătuirea sa lemn să fie dominat de forme rotunjite: evitaţi mobilierul colţuros, cu modele şi forme ascuţite.

 

Metal arcuit

 

Ca şi în cazul lemnului, este recomandat ca reprezentările metalului să fie din cele arcuite. În plus, metalul, indiferent de materialul propriu-zis, induce ideea de răceală, prin urmare acesta trebuie alternat cu alte materiale şi utilizat în moduri cât mai prietenoase: aproape de o sursă de lumină sau de vegetaţie şi cu formele bine finisate şi curbate.

 

Aspect sticlos

 

Oglinzile şi decoraţiunile din sticlă transparentă (colorată sau nu) sunt, de asemenea, pe lista elementelor care pot şopti stil art nouveau. Ramele oglinzilor pot fi din metal, din lemn sau pot lipsi cu desăvârşire, iar decoraţiunile din sticlă se pot împleti cu uşurinţă în jurul metalelor. Mesele din sticlă pot fi folosite în living sau baie pentru impresia unui spaţiu deschis şi bine luminat.

 

Faianţă modelată

 

Dacă alegeţi să aveţi şi un cămin în living, este recomandat să îl placaţi cu lemn sau cu teracotă  - această reprezentare a teluricului are farmecul său şi era foarte utilizată în debutul manifestărilor Art Nouveau.

 

În cazul în care un şemineu nu îşi găseşte locul în noua dumneavoastră casă, puteţi opta pentru o faianţă cu modele în relief. Atenţie! Dacă faianţa are deja model reliefat, nu este recomandat să aibă şi sidef sau o paletă prea bogată de culori!

 

Textile cu gust

 

Cât despre materiale, cele mai indicate sunt cele cu imprimeuri. Desigur, acestea ar trebui să fie ori în paletă pastelată, ori în aceeaşi culoare cu restul materialului, iar modelul propriu-zis ar fi ideal dacă ar fi reprezentat de motive vegetale, florale sau cu imprimeurile clasice (dungi sau carouri).

 

Iluminare caldă

 

Este recomandat să existe câte o veioză în fiecare cameră, iar modelul acesteia va trebui să fie în armonie cu ceea ce am discutat până acum: culori blânde, contur curbat. În plus, atât în lustrelor, cât şi în cazul veiozelor, sugerăm să optaţi pentru o lumină caldă, gălbuie. Aceasta poate fi obţinută cu becuri gălbui sau cu lumina albă reflectată în suprafeţe galbene, portocalii sau maronii.

 

Tapet graţios

 

Aerul de Art Nouveau poate fi redat şi prin utilizarea tapetului – în living sau în dormitoare este cel mai potrivit, poate chiar şi pe holuri. Optaţi pentru nuanţe neutre, iar în privinţa modelului, recomandăm pattern­-urile: dungi paralele sau modele abstractizate, nu contează atât timp cât este un motiv iterativ.

 

Decoraţiuni artistice

 

În special tablourile şi sculpturile au mare căutare şi se potrivesc bine în ilustrarea acestui stil. Acestea pot avea aer contemporan, pot fi tablouri cu mesaj abstractizat, fotografii cu aer antic sau sculpturi îndrăzneţe. În privinţa sculpturilor trebuie să atragem atenţia asupra diferenţei dintre sculpturi şi bibelouri, având în vedere că cele din urmă sunt kitschoase: încercaţi să aveţi obiecte lucrate unicat, într-o singură culoare şi din materiale de calitate.

 

Surse foto: houzz.com, freshome.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI