TIOR

Elemente japoneze pentru casa ta

Adesea, pentru amenajarea locuinţei, alegem inspiraţie de origine străină, iar cultura japoneză este una pe care nu o putem ignora. Aşadar, care sunt acele câteva elemente care te-ar ajuta să adaugi o notă asiatică locuinţei tale fără prea multă bătaie de cap?

 

Despre Zen

 

Înainte de toate, trebuie să nu te stresezi foarte mult atunci când îţi amenajezi locuinţa: îţi faci un plan la care săte raportezi, dar trebuie să te gândeşti mereu că vor avea loc schimbări pe care le vei face „din mers” şi că nu-i bai dacă nu iese ca în planul iniţial. Important este ca, la final, să te simţi tu bine acasă.

 

Despre Zen şi cum se instalează într-o locuinţă armonia, poţi citi aici sau în articolele despre Feng Shui de aici.

 

Elemente naturale, înainte de orice

 

Obiectele din materiale naturale (lemn, metal, piatră etc) sunt preferate în orice tip de amenajări interioare. Acum va trebui numai să alegi texturile şi nuanţele potrivite. Probabil că ştii şi tu deja că japonezii preferă nuanţele deschise, lemnul de bambus, fierul în locul metalelor lucioase şi ceramica. Ia în considerare aceste lucruri dacă vrei să îţi amenajezi locuinţa în stil japonez. De altfel, despre amenajările în stil asiatic am scris şi aici, dacă vrei să revii asupra acestei idei şi nu vrei numai câteva elemente japoneze la tine acasă.

 

Uşi culisante şi panouri shoji

 

Şi uşile culisante, şi panourile shoji, trebuie să fie lucrate în lemn, cu pânză sau din împletituri de nuieluşe sau paie: dacă tot alegi un element japonez pentru decorarea casei, atunci respectă ideea până la capăt. Orientează-te şi după imaignile din galeria foto, şi după recomandările din link-urile de mai sus şi alege elementele care se potrivesc cel mai bine locuinţei tale.

 

Cadă „scufundată” în baie

 

Pentru japonezi, igiena trupească este cel puţin la fel de importantă ca armonia interioară. Aşadar, camera băii va trebui să primească o atenţie sporită. Probabil ai observat deja că japonezii au căzile foarte joase şi dau impresia că sunt scufundate în podea. Dacă vrei o baie în stil japonez, s-ar putea să vrei să ţii cont de această idee, altfel va fi mai greu să instaurezi aceeaşi atmosferă în baie.

 

Dacă nu vrei o cadă „scufundată”, atunci poţi alege una din metal sau cu exteriorul din lemn ori din sticlă, însă va trebui să ai chiar mai multă atenţie pentru restul elementelor de decor din baie în acest caz.

 

Principii minimaliste la japonezi

 

Deşi şi Japonezilor le plac ornamentele şi accesoriile (mai ales în zile de sărbătoare), acestea nu sunt niciodată foarte multe sau foarte evidente. Cel mai adesea vor avea motive vegetale şi vor fi din materiale naturale. Minimimalismul, de altfel, este una dintre caracteristicile stilului japonez: alege ornamente simple şi de bun gust fără a-ţi aglomera locuinţa.

 

Open space şi cât mai multă lumină

 

Aşa cum ziceam şi mai sus puţin, japonezii preferă spaţiile cât mai puţin aglomerate, spaţiile cât mai deschise şi mai „aerisite”. Aşadar, locuinţele de tip open space ar fi indicate în acest caz, dar şi ferestrele largi şi corpurile de iluminat puternice sunt un „must”.

 

Sursa foto: freshome.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI