TIOR

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

Boho Chic este un alt stil de a decora o încăpere sau un camin accesibil tuturor, cu mai puține resurse financiare, dar cu mult suflet și imaginație.


Boho chic este un curent al anilor 90 (de fapt sfârșitul anilor ‘90) și tot o proiecție a stilulilor vestimentare. Este foarte feminin, puțin hippie, puțin etno și foarte chic. Stilul este asociat cu Kate Moss și Sienna Miller și îmbină elemente în principal cu tentă etno.


Caracteristicile stilului Boho Chic sunt culorile vibrante și combinațiile de culori puternice - mov cu verde, portocaliu, fucsia, roșu, galben (de multe ori), culori complementare îmbinate și iarăși de multe ori schema de culori este de 3-4 culori combinate, complementar sau analog (vezi fig 1).

 

Totodată, întâlnim des la stilul Boho chic și un mix de texturi, florale, etnice sau geometrice.


În design interior, amenajarea în stil Boho chic înseamnă pereți colorați, tapet cu modele florale sau geometrice, perne decorative puternic colorate și texturate, cufere din rattan sau materiale cu aspect vintage, felinare și veioze africane și asiatice, lumânări mari și parfumate etc...


Poate părea un amestec prea pestriț, însă secretul frumuseții acestui curent este tocmai faptul că fiecare dintre lucrurile din interiorul amenajat, deși aparține unei anumite culturi, unui stil tip, sau are texturi și imprimeuri ce în mod normal ar fi în disonanță cu restul încăperii, totuși împreună formează un tot unitar, o ambianță omogenă.


Culorile tari și texturile asiatice sau marocane oferă o lumină foarte caldă și primitoare în cameră. Puteți opta pentru tapet floral pe un perete al camerei, iar restul îl puteții pur și simplu vopsi în culori primitoare ce se potrivesc anumitor piese de décor sau cu nuanțele folosite pe tapet.


Nu lipsesc din stilul Boho chic felinare din sticlă colorată și fier forjat, de diferite dimensiuni. De altfel, acestea sunt de nelipsit.


Alte elemente familiare stilului Boho chic: perne decorative, cu texturi etno sau din contră, din satin cu imprimeuri și broderii florale; covoare si cufere vintage;  perdele lungi, colorate sau draperii din in gros marocan sau indian.


Tot la capitolul must have este si mobilierul nepereche (scaunele, fotoliile și canapeaua nu sunt din acelasi set) și rafturile pline de cărți/reviste.


Ce nu se regăsește în stilul Boho chic: sticlă și oțel și obiecte hi tech. Mesele sunt folosite pentru vesela pictată manual și decorațiuni, nu pentru sisteme stereo sau gadegeturi electronice performante. Pe fotolii stau perne și cuverturi etno, nu laptopuri de gaming, iar pe birou, este sufcient să fie câteva borcănele ce susțin pensule și creioane colorate sau acuarele.


Numele Boho Chic înseamnă, pe lângă chic, și boem (Boho este o prescurtare de la Bohemian).

 

Atunci, într-o cameră cu deja destul de mult tapet ornamental și cu pereții colorați, se potrivesc mai degrabă 1-2 chevalete cu tablouri afișate sau pur și simplu acestea pot sta pe podea, sprijinite de perete sau de anumite piese de decor din cameră.


Fig 1. (schemă de culori analog și complementară) -

 

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

 

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

 

Figura de mai sus evidențiază roata culorilor (basic color wheel) și două scheme de combinare:


Complementară: atunci când se combină culori diametral opuse de pe roata - este un amestec puternic vizual.


Analogică - se alege o combinație de culori consecutive (albastru și verde, verde și portocaliu)Câteva exemple de amenajare boemă în stil Boho Chic:

 

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

 

By Original Boho Chic

 

Despre stilul de amenajari interioare Boho Chic

Și una românească, a subsemnatei, care conține totuși destul de multă sticlă.

 

Foto:digsdigs.com

 

Arch. viz Bianca Neagu

 

E-mail: bianca.neagu@premiumrush.ro

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI