TIOR

Despre casa, oaspeti, vizite si maniere

Îţi plac reuniunile cu prietenii şi/sau cu familia – în special cele care se ţin acasă la cineva? Cum trebuie să te comporţi dacă eşti gazdă sau dacă eşti unul dintre oaspeţi?

 

Ia-ţi misiunea în serios.

 

Atât invitaţiile, cât şi confirmările invitaţiilor trebuie luate în serios. Ca gazdă, nu te poţi răzgândi şi nu ar fi frumos să anulezi întâlnirea doar pentru că ai uitat sau pentru că nu ai chef (nu ai voie nici să inventezi vreo scuză, pentru a nu spune că nu ai chef). De asemenea, ar fi bine să stabileşti dacă invitaţii îşi pot aduce însoţitori sau nu.

 

Ca oaspete, ar fi drăguţ să aduci câte ceva: o sticlă de ceva bun, câteva gustări, un aranjament floral ( care să nu necesite nici vază, nici îngrijiri speciale, ci să fie gata de aşezat pe masă şi lăudat) sau alte astfel de mărunţişuri care nu îţi creează vreun prejudiciu şi care au un efect plăcut asupra gazdei şi asupra celorlalţi oaspeţi.

 

Nu trebuie să ajungi mai devreme.

 

Poate doar dacă eşti rugat. Dar, de altfel, să nu ajungi niciodată mai devreme decât aţi stabilit – desigur, valabil doar pentru oaspeţi, nu şi pentru gazde. În foarte multe culturi este imperios necesar să întârzii măcar câteva minute, în semn de respect pentru gazda ta (la japonezi, de exemplu). Dacă eşti de fel o persoană punctuală, atuncii fii punctual(ă), dar să nu ajungi mai devreme.

 

Întreabă tot!

 

Întreabă unde sunt lucrurile de care ai nevoie, dacă ai nevoie de ceva anume. Întreabă dacă ar fi bine să aduci ceva atunci când vii. Întreabă dacă poţi ajuta cu ceva şi înainte să ajungi, dar şi în timpul vizitei tale, dacă gazda se foieşte prin casă.

 

Dacă eşti gazdă, pregăteşte variante.

 

Dacă este seară de film, pregăteşte mai multe tipuri de filme. Dacă este o simplă reuniune, ia în considerare faptul că unii oaspeţi vor bea alcool şi alţii nu, că unii vor prefera gustările sărate şi că alţii vor prefera gustările dulci, şi că gusturile muzicale diferă.

 

Gândeşte-te la toate şi oferă alternative. Nu trebuie să îţi transformi casa într-un magazin de muzică sau într-un supermarket, dar alege câte ceva pentru fiecare variantă sau păstrează câteva opţiuni de rezervă.

 

Pregăteşte-ţi casa!

 

Dacă eşti gazdă, atunci asigură-te că toţi oaspeţii tăi vor avea unde să se aşeze şi că ai câteva scaune de rezervă, precum şi de faptul că pernuţele decorative, oricât de frumuşele ar fi, nu vor ocupa jumătate din spaţiul de şezut pe canapea sau pe fotolii.

 

De asemenea, asigură-te că baia ta este pregătită pentru oaspeţi: igiena să fie pusă la punct, hârtie igienică şi pentru zile albe, şi pentru zile negre, mentosane într-un bol pe etajeră, odorizant de cameră la îndemână, prosoape curate aşezate la vedere.

 

Şi, nu în ultimul rând, indiferent că eşti gazdă sau oaspete, va trebui să ştii să întreţii o atmosferă plăcută şi să nu faci din ţânţar armăsar dacă se varsă ceva. Totul se curăţă într-un final cu soluţia potrivită, iar lucrurile sunt doar lucruri. Chiar dacă a ajuns niţel sos de tomate pe canapeaua albă, nu este un capăt de lume! S-au inventat atâtea soluţii anti-pete, există atâtea modalităţi de curăţare a diferitelor tipuri de accidente, încât nu are rost să strici o seară perfectă pentru micile incidente inevitabile.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI