TIOR

Despre amenajarea unui studio audio

Pentru cei pasionaţi de muzică, amenajarea unui studio audio acasă este un vis frumos care poate deveni (şi nu foarte greu) realitate. Va trebui să te documentezi puţin înainte (dacă eşti dintre cei care îşi doresc un studio audio acasă) şi să faci ceva investiţii (cu siguranţă ştiai deja acest lucru), însă este posibil. Noi vom dedica acest articol, ca şi pe cel de aici, pasionaţilor de muzică şi vom da, sperăm, câte indicii utile privind amenajarea unui studio audio acasă.

 

„Planning“

 

Trebuie să te gândeşti bine care dintre camerele locuinţei tale va fi dedicată amenajării unui studio audio. De exemplu, mai bine amenajezi studio-ul în garaj sau în ultima cameră din casă decât să îl amenajezi lângă camera copilului sau lângă vreun dormitor. Se poate chiar să nu faci foarte multă gălăgie propriu-zisă, dar agitaţia specifică unui studio imprimă o anumită atmosferă şi în camerele alăturate.

 

Forma camerei

 

Forma camerei este un element foarte important în ceea ce priveşte propagarea sunetului. De regulă, este recomandat ca pereţii să nu aibă o formă concavă, iar tavanul să nu fie drept: să fie denivelat sau în pantă. Nici pereţii nu sunt perfect drepţi şi nivelaţi: analizează imaginile din galeria foto şi vei vedea că pereţii sunt placaţi în aşa fel încât să aibă modelul în relief sau au măcar o nişă sau un stâlp de rezistenţă marcat, un element care să dinamizeze propagarea sunetului.

 

Mai mult: poţi instala o draperie dintr-un material gros care să acopere un perete în întregime – acest detaliu va oferi un aspect chic întregii încăperi, atmosfera va depinde de culoarea draperiei şi a celorlalte elemente decorative, iar ecoul va fi redus.

 

Proba audio

 

Întotdeauna trebuie să faci probe înainte de a lua deciziile finale în ceea ce priveşte amenajarea locuinţei, mai ales în cazul studioului audio: trebuie să te asiguri că toate sunetele se aud bine. Când se propagă sunetul, inevitabil se vor întâmpla trei lucruri pe care va trebui să le controlezo: o parte din sunet va fi reflectat înapoi în cameră, o parte din sunet va fi absorbit de materie şi o parte din sunet se va transmite prin materie. Va trebui ca ultimele două părţi să fie controlate în aşa fel încât să nu îi deranjeze pe alţii şi nici să nu facă sursele sunetului ineficiente, iar pentru prima va trebui să alegi cu grijă elementele de decor din cameră.

 

Transmisie şi izolaţie

 

Bineînţeles că trebuie să se audă totul foarte bine, dar este aproape la fel de important să nu se audă. Şi ne referim aici la zona de înregistrare (dacă vrei ca home studio-ul tău să fie prevăzut cu aşa ceva) şi la urechile vecinilor. Cu siguranţă nu vrei un război civil nici cu cei din casă, nici cu cei care locuiesc alături: exploatarea talentelor şi a pasiunilor ar trebui să fie o plăcere pentru tine (poate şi pentru ceilalţi), dar nu un disconfort pentru cei din jurul tău.

 

Izolaţia fonetică se poate face cu ajutorul unor pereţi „plutitori“, a pereţilor de vegetaţie, a unor pereţi dubli între care să se afle un spaţiu vidat, un spaţiu cu aer sau un spaţiu umplut cu diferite materiale de antifonare sau, în cea mai simplă şi previzibilă manieră, cu ajutorul unor produse speciale pentru izolarea fonică.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI