TIOR

De ce ne place simetria?

Probabil că ai observat şi tu deja că mintea umană apreciază mai mult lucrurile simetrice, compoziţiile echilibrate, care nu dau prea multă bătaie de cap. Asimetria este inamicul foarte multor creiere, motiv pentru care de obicei se caută, în amenajările interioare, să se amenajeze un decor cât mai echilibrat, care să dea impresia de simetrie, dar să nu fie o simetrie perfectă.

 

Dacă de o parte a axului imaginar despre care îţi povesteam într-un alt articol este un tablou orizontal şi unul vertical, de cealaltă parte a axului poţi aşeza două tablouri verticale unul lângă altul care să aibă împreună o formă şi o dimensiune asemănătoare cu tabloul orizontal şi încă un tablou vertical dedesupt, care să fie cât mai asemănător cu cel din prima „emisferă”.

 

Aşadar, de ce ne place simetria?

 

Pentru că ne place aerul familiar al lucrurilor.

 

Lucrurile care au un aspect echilibrat sunt plăcute de creierul uman pentru că îi este uşor să găsească stabilitatea decorului într-un spaţiu simetric. Desigur, poţi spune că eşti un spirit rebel şi că îţi plac lucrurile nonconformiste, dar trebuie să recunoşti că şi ţie îţi plac lucrurile aşezate, care, atunci când eşti acasă, îţi dau sentimentul acela de stabilitate. Priveşti în stânga şi vezi nişte lucruri, apoi priveşti în dreapta şi spui: „A, uite, arată cam la fel! E drăguţ aici”. Bine, poate nu foloseşti chiar aceste cuvinte, dar sentimentul este acelaşi: într-un loc organizat, stabil, poţi respira uşurat.

 

Pentru că este uşor de compus.

 

Simetria se compune în funcţie de un ax pe care îl poţi trasa sau la care te poţi raporta numai mintal, iar axul poate fi vertical, orizontal sau diagonal. De asemenea, trebuie să încerci să creezi nişte proporţii cuminţele – cele mai folosite sunt 2:3, 3:5, 5:8. În final, totul se raportează la impresia de greutate a unui obiect: de aceea nu este bine, de exemplu, să aşezi un tablou foarte mare sau orice alt ornament voluminos deasupra patului; chiar dacă obiectul în sine nu este foarte greu, impresia este una apăsătoare şi este mai bine să eviţi acest sentiment... mai ales acasă!

 

Pentru că se potriveşte oricărui stil de amenajări interioare.

 

Serios! Imaginează-ţi numai: stilul minimalist poate fi simetric? Da. Stilul elisabetan se împacă bine cu simetria? Da. Stilul eclectic, stilul industrial, stilurile culturale? Da. Simetria îşi face loc în orice spaţiu, indiferent de stilul în care acesta este amenajat, căci este un concept natural, perceput cu uşurinţă de mintea umană.

 

Sursa foto: freshome.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI