Cum te folosesti de contraste pentru efecte mai placute?

17-04-2014 / Blog amenajari locuinte

Într-un fel sau altul, am mai discutat despre acest lucru: contrastele oferă un alt tonus încăperilor în care sunt folosite. Cum creezi contraste şi ce este bine să accentuezi cu ele? Trebuie să îţi testezi îndrăzneala, dar şi să ai grijă să nu ajungi la extrema kitschului. Cheia este în echilibru.

 

Ce accentuezi?

 

Orice lucrare în care introduci contrastul trebuie să aibă un anumit punct pe care îl accentuezi. Acesta poate fi un tablou viu colorat într-o cameră colorată neutru, o canapea foarte colorată într-o cameră aproape albă sau o altă piesă de mobilier, la polul opus (din punct de vedere cromatic) faţă de restul camerei sau cu o formă şi/sau textură deosebite.

 

Trebuie să alegi dacă pui accentul pe culoare sau pe lipsa ei, dacă te foloseşti şi de lumini pentru a evidenţia contrastul sau doar de culori, cum realizezi contrastul (culoare, stil de design, texturi, forme, mod de prezentare etc) şi dacă alegi bicolor, multicolor sau alb-negru.

 

Mai bine mai simplu decât împopoţonat...

 

"Mai bine mai simplu" nu înseamnă întotdeauna stil minimalist. Dacă îţi alegi să creezi contrast într-o cameră, va trebui să alegi lucruri relativ simple cu ajutorul cărora să realizezi acest lucru.

 

Piesele mari de mobilier (canapele, dulapuri, paturi etc) trebuie să fie cât mai lipsite de ornamente în structura lor. Dacă le accesorizezi apoi cu pernuţe decorative (aşa cum recomandam aici), cu păturici, cu autocolant, cu huse sau cuverturi, vei decide în urma aşezării acestor produse în camera unde îşi au locul.

 

Alege ţesături simple, nu foarte pretenţioase şi, de preferat, în nuanţe neutre (acest lucru nu mai este valabil în cazul obiectului care contrastează cu decorul stabilit până la acel punct).

 

Atenţie la detalii

 

Mărunţişurile lăsate la vedere vor da locuinţei tale acel aer de "acasă". Nu ne referim la obiectele care ar trebui să fie depozitate în dulapuri, ci la mici obiecte de decor sau cu dublă utilitate (decor şi petrecerea timpului liber, de exemplu – o carte legată frumos).

 

O măsuţă mică, discretă (cum e cea de sticlă între cele două fotolii albastre din imagini), câteva decoraţiun (suveniruri sau simple ornamente) aşezate pe măsuţa de cafea din mijlocul camerei sau în bibliotecă, printre cărţi, acestea sunt genul acela de lucruri mărunte care definesc spaţiul pe care îl numeşti "acasă" sau "camera mea" şi care pot echilibra estetic încăperea în cazul în care contrastul ar fi prea puternic.

 

Câte culori?

 

Acest lucru este la alegerea ta, dar trebuie să te gândeşti că dacă vei folosi prea multe culori nu va mai fi la fel de evident contrastul sau nici nu va mai exista. Dacă decorezi o cameră întreagă în nuanţe roşiatice şi aşezi un ghiveci mare, verde, cu un copac filodendron, acest ghiveci va contrasta cu restul camerei; dacă încăperea are pereţii galbeni, dulapul roşu, covorul albastru şi canapeaua multicoloră cu pernuţe decorative multicolore, ghiveciul acela, oricât de impozant ar fi, nu va avea nicio şansă de constrast.

 

De regulă, contrastul se realizează între culori neutre şi o culoare primară (maximum două culori), între o nonculoare şi una sau două culori intense sau între culori - de obicei, între cele complementare: galben-violet, roşu-verde, albastru-portocaliu.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.