TIOR

Cum arata locul ideal pentru un cititor inrait?

Cei pasionaţi de lectură au nevoie de un colţ al lor. Asigurarea unei biblioteci nu este o măsură suficientă: este nevoie şi de mobilier, lumini şi culori. Acasă, „sala de lectură” trebuie să fie intimă, confortabilă şi să nu îi lipsească nimic: nici mirosul acela de filă de carte, nici lumina orientată corespunzător, nici fotoliul care te îmbrăţişează când te aşezi. Aşadar, de ce ai nevoie?

 

O culoare potrivită

 

Dacă nu eşti tu cititorul, ai face bine să te consulţi cu el înainte de a alege culoarea zugrăvelii din camera unde se va afla şi colţul dedicat lecturii. Unii preferă culorile neutre deschise, alţii, culorile închise, iar alţii, culorile vesele.

 

Găseşte culoarea potrivită pentru tine ( sau pentru lectorul tău preferat) şi amenajează întreaga cameră ( sau numai acel colţ dedicat lecturii) cu nuanţele preferate. Dacă nu te poţi hotărî în privinţa culorilor, noi recomandăm maroul (culoarea naturală a lemnului, pentru mobilier şi parchet), roşu şi galben – alege tu dintre nuanţele acestor culori astfel încât să îţi placă rezultatul final.

 

Un fotoliu confortabil

 

Nu poţi citi prea mult întins pe burtă, întins pe spate sau stând în şezut pe podea, ai nevoie de un fotoliu confortabil, care să aibă braţe care să îţi susţină... braţele, o formă şi dimensiuni corespunzătoare păstrării unei poziţii corecte a spatelui, şi să fie destul de moale încât să nu te ridici de acolo cu dureri de şale sau cu zone amorţite.

 

De asemenea, recomandăm folosirea a două accesorii care, în timp, se vor dovedi foarte utile şi plăcute: o pernuţă pentru păstrarea unei poziţii corecte, dar relaxate a gâtului (asemănătoare celei de voiaj) şi un taburet îmbrăcat în acelaşi material ca fotoliul pentru picioare: dacă picioarele rămân prea mult timp atârnate va fi sabotată buna circulaţie a sângelui în membrele inferioare care trebuie să reziste de acum mulţi, mulţi ani înainte.

Pernuţe decorative

 

Pe lângă utilitatea estetică a acestora, pernuţele decorative se pot dovedi foarte bune şi te vei felicita pentru alegerea lor dacă, atunci când alegi fotoliul uiţi că trebuie să fie confortabil şi să îţi susţină: te vei înconjura cu aceste pernuţe: una la spate, una sub tine, una lângă cap şi aşa mai departe.

 

Opere de artă expuse

 

Picturile, fotografiile şi/ sau sculpturile sunt binevenite în colţul lectorului, deoarece oricine este pasionat de lectură este atras şi de alte forme ale artei, iar un mediu complex este ideal pentru cititori.

 

Rafturi pline

 

Bineînţeles că rafturile vor fi pline! Pline cu volume de cărţi! Dar, şi mai important este să existe. La un moment dat, o parte dintr-un raft sau un raft întreg poate fi dedicat licorilor: merge bine un pahar de vin roşu cu o carte bună.

 

O măsuţă

 

Vei avea nevoie de o măsuţă pe care să aşezi toate mărunţişurile. De exemplu, cartea pe care o citeşti acum: nu este tocmai la îndemână să iei cartea din bibliotecă şi să o aşezi la loc atunci când sună cineva la uşă. Tot pe această măsuţă vei aşeza şi o vază micuţă cu flori proaspete sau un ghiveci (un aer purificat este necesar pentru o bună funcţionare a creierului), cana cu ceai (sau paharul cu vin despre care vorbeam mai devreme), semnul de carte, ochelarii pentru citit (dacă este cazul) şi aşa mai departe.

 

Lumină potrivită

 

Deşi vorbim desprea ea în final, lumina este cea mai importantă: fără lumină nu se poate citi, iar cu o lumină ce se propagă greşit îţi oboseşti ochii şi îţi strici vederea. Va trebui să ai o fereastră undeva aproape de fotoliul tău, o fereastră unde perdelele vor fi numai pentru decor, nu pentru a acoperi fereastra.

 

Nelipsită este şi veioza de lângă fotoliu: poţi alege una înaltă, cu picior, sau una pe care să o aşezi pe măsuţa despre care discutam mai sus.

 

Sursa foto: hometrendesign.com, frashii.com, ghoofie.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI