TIOR

Cum alegi jaluzelele?

Unii preferă perdelele, alţii jaluzelele, alţii le combină. Care sunt factorii de care trebuie să ţii seama atunci când îţi alegi jaluzelele? Dacă ai trecut de curând prin vreun magazin (online sau offline) cu accesorii pentru case şi apartamente, ştii că sunt tot felul de tipuri de jaluzele şi de modele de jaluzele din care poţi alege.

 

De altfel, avem şi aici câteva cuvinte despre cum îţi accesorizezi ferestrele – de data aceasta vom pune accentul pe jaluzele. Cum le alegi?

 

Jaluzele orizontale, cu şnur

 

Acestea sunt cel mai des întâlnite în interiorul locuinţelor, nu-i aşa? Un avantaj este că pot fi acţionate manual (cu ajutorul unui şnur sau al unei baghete) sau de la distanţă (cu ajutorul unei telecomenzi, de parcă ţi-ar mai trebui încă una!).

 

Totuşi, avantajul principal al acestui tip de jaluzele este că sunt ajustabile pe înălţime şi ca luminozitate, căci le poţi strânge şi le poţi înclina oricum îţi doreşti, aşa încât să ai parte de porţia necesară de lumină sau de intimitate, după caz.

 

Jaluzele verticale

 

Jaluzelele verticale sunt ideale pentru ferestre foarte largi (de regulă, se folosesc la amenajări de birouri) sau pentru uşi culisante – faptul că se strâng în lateral face din jaluzelele verticale alegerea potrivită pentru căi de acces sau pentru ferestre vaste.

 

Un alt avantaj ar fi faptul că se curăţă ceva mai uşor decât cele orizontale, care sunt mai migăloase. Trebuie spus şi că jaluzelele verticale oferă camerei unde sunt instalate un aer office sau comercial – s-ar putea să nu fie tocmai prima alegere de accesorii pentru geamurile din dormitor, de exemplu.

 

Jaluzele colorate

 

Poţi alege jaluzele colorate sau le poţi colora ulterior, dacă ai răbdarea necesară. Va trebui să faci această alegere gândind pe termen lung: jaluzelele nu sunt, poate, cel mai scump accesoriu din locuinţa ta, dar sunt o investiţie de termen lung. Dacă nu te deranjează ca acestea să fie puţin mai săritoare în ochi sau dacă nu plănuieşti schimbări radicale de aspect pentru locuinţa, alege o culoare şi rămâi la ea.

 

Jaluzele şi, în plus...

 

Aşa cum scriam şi la începutul articolului acestuia, unele persoane aleg să îşi accesorizeze ferestrele cu jaluzele şi perdele sau draperii. Încearcă să le asortezi cumva între ele, dar şi cu restul încăperilor, aşa cum este exemplificat şi în galeria foto pe care ţi-am pregătit-o.

 

Când alegi materialul şi/sau imprimeul perdelelor, va trebui să ţii cont şi de tipul tâmplăriei şi de culoarea şi materialul din care sunt confecţionate jaluzelele (textil, lemn, plastic, aluminiu etc).

 

Jaluzele, dar cât de lungi?

 

Jaluzelele trebuie să fie lungi cât ferestrele sau uşile sau mai scurte – niciodată mai lungi. Unii proprietari aleg jaluzele care pornesc la jumătatea ferestrelor, pentru a lăsa mai multă lumină naturală să pătrundă în casă, dar să poată beneficia de mai multă intimitate în acelaşi timp.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI