TIOR

Culoare in casa

Atunci când îţi amenajezi locuinţa, înainte de a alege paleta cromatică pentru fiecare cameră, trebuie să analizezi casa şi felul în care se propagă lumina aici. Desigur, vorbim despre lumina naturală. Felul în care se propagă lumina în locuinţă influenţează puternic felul în care se văd culorile într-o locuinţă. 

 

Aşadar, cum vei şti ce culori să le alegi şi cum te orientezi pentru a poziţiona elementele colorate?

 

Studiază-ţi locuinţa şi felul în care intră lumina aici.

 

Ne referim la lumina naturală, la felul în care aceasta se propagă în interiorul locuinţei tale: dacă se reflectă în alte clădiri sau dacă razele soarelui intră direct în casă.

 

După ce înţelegi care este jocul de lumini din timpul zilei, va trebui să faci o schemă a corpurilor de iluminat. Apoi, totul va orbita în jurul centrului de greutate al camerei. Care vrei să fie acesta? Un tablou? Canapeaua? Noul televizor?

 

Simplifică totul pentru culori.

 

Într-o locuinţă aglomerată sau cu o arhitectură foarte complexă, este recomandat să alegi culori cât mai simple, cât mai puţine, cât mai deschise. Aşadar, dacă ţie îţi plac culorile mai intense, încearcă să simplifici orice altceva: arhitectura cea mai simplă, finisajele cele mai simple, mobilier cu lucrătură simplă. Apoi, vei putea adăuga elementele colorate pe care ţi le doreşti, cu nuanţele pe care ţi le doreşti.

 

Alege atent culorile pentru pereţi.

 

Mai ales dacă soarele este zgârcit cu locuinţa ta, va trebui să alegi pentru pereţi culori care potenţează lumina solară. Aşadar, culori cât mai deschise şi, eventual, cu inflexiuni calde. Astfel, indiferent de culorile pe care le alegi în cameră, dacă peretele unde bate direct soarele are nuanţa potrivită, va exista un echilibru cromatic care să te ajute să te relaxezi şi să te bucuri de casa ta.

 

Foloseşte-te de mobilier pentru a echilibra situaţia.

 

Uneori, proporţiile dintre piesele de mobilier sau dintre mobilier şi dimensiunile încăperilor nu sunt chiar acelea la care te aşteptai. Partea bună este că te poţi folosi de jocul de culori pentru a echilibra situaţia, din punct de vedere estetic. Totul depinde de intensitatea culorii şi de felul în care grupezi obiectele din casă. De cele mai multe ori, ar fi bine să apelezi la principiile simetriei pentru a atenua un contrast nedorit.

 

Alege o culoare care să îţi fie ghid.

 

În interiorul locuinţei tale, poţi folosi culorile ca un ghid necuvântător pentru vizitatorii tăi. În funcţie de cum alegi culorile, vei putea face trecerea de la o cameră la alta repetând o culoare, dar înlocuind a doua culoare cu una nouă.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI