TIOR

Crearea unei simetrii dinamice

Simetria este necesară pentru echilibrul estetic, însă dacă amenajările interioare sunt perfect simetrice, apartamentul poate deveni monoton şi chiar sufocant. Aşadar, cum împăcăm simetria şi dinamismul estetic?

 

Principiile simetriei pornesc de la un ax. Fiind un punct de reper, nu îl puteţi omite – în funcţie de acesta veţi începe să construiţi planul fiecărei camere sau fiecare proiect de amanajare a grădinii sau de design de obiect.

 

Acest ax poate fi reprezentat de un obiect în sine, de un punct de trecere (o alee, un coridor, un pod etc) sau un element pur ideologic, care să rămână doar în proiect şi nereprezentat în practică prin elemente palpabile.

 

Al doilea pas către simetrie este alăturarea unor obiecte simetrice de o parte şi de alta a axului. Simetria poate fi recuperată cromatic, prin alegerea unor linii compoziţionale (elemente ce se continuă dincolo de ax sau aşezare a elementelor utilizateîntr-o oglindă răsturnată) ori prin obiecte propriu-zise.

 

Întreruperea simetriei este o provocare ce va stârni ideea de dinamism. Echilibrul estetic nu este dependent de raportul dimensiunilor şi al culorilor, ci de modalitatea de compensare a unui element mai ţipător. Astfel, dacă într-o parte a axului există un tablou vertical mare şi unul orizontal mic, de cealaltă parte a axului puteţi aşeza un tablou orizontal mare şi unul vertical mai mic, ori unul mai încărcat şi unul mai simplu.

 

Acest principiu se aplică şi în cazul mobilierului: de o parte a axului – un fotoliu masiv, într-un colorit puternic, de cealaltă parte a axului un fotoliu mai discret, jos, alături de care aşezaţi un taburet sau un ghiveci cu un ficus.

 

Simetria nu poate fi recunoscută în lipsa asimetriei. Acest lucru este uşor de ilustrat cu ajutorul a două tablouri identice ca dimensiuni, dar diferite compoziţional, cu acelaşi număr de scaune de o parte şi de alta a mesei, dar cu modele diferite ori cu alte astfel de detalii. Va trebui să ţineţi cont de minimum un element, totuşi: culoare, tip de obiect, dimensiuni, număr de obiecte şi, mai ales, să nu ignoraţi niciun moment axul fixat la începutul lucrării, indiferent de tipul acestuia sau de subiectul decorat.

 

Asimetria nu este un capăt de ţară – mai ales dacă reuşiţi să vă decoraţi noua locuinţă cu obiecte care vă sunt pe plac. O locuinţă, o încăpere sau o grădină asimetrică poate fi ordonată şi echilibrată, simetria nu este o regulă de supravieţuire. Menţineţi echilibrul compoziţional prin culori, lumini sau prin atenţie la detaliile mobilierului ales şi modul de dispunere a acestuia.

 

Cel mai bun loc pentru simetrie este dormitorul, în special cel amenajat pentru un cuplu. Aici recomandăm un pat matrimonial cu câte o pernă mare şi câte o noptieră cu o veioză de ambele părţi ale patului. Totuşi, nici această cameră nu trebuie să fie perfectă din punct de vedere simetric.

 

Dulapul poate fi echilibrat estetic printr-o draperie groasă, din material greu – aceasta poate avea culoarea dulapului, însă, pentru un aspect puţin mai picant, alegeţi un şifonier cu uşile placate cu oglindă.În final, nu există expresie mai bună a dublului sau a simetriei decât oglinda, nu-i aşa?

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI