TIOR

Cireasa de pe tort: Stilul traditional romanesc

Ar putea părea că nu avem un stil de amenajări specific, având în vedere cum sunt decorate majoritatea caselor românilor, adică după principiile şi stilurile altora. Totuşi, spiritul autohton nu se ofileşte atât de uşor. Deşi nu vă vom recomanda să uscaţi cârnaţi de grinda casei, vă vom prezenta pe scurt câteva dintre constantele stilului românesc de amenajări interioare.

 

Pardoseală şi tâmplărie din lemn

 

Este recomandat ca pentru tâmplărie să alegeţi lemnul ori măcar un termopan de culoarea lemnului, acest lucru fiind valabil atât pentru ferestre, cât şi pentru uşile din interiorul apartamentului.

 

În continuare, va trebui să alegeţi culoarea potrivită pentru parchet şi pentru gresie şi faianţă: optaţi pentru parchet (pentru dormitoare şi living) şi pentru o culoare cât mai naturală a acestuia. Va trebui să asortaţi gresia (folosită în baie şi bucătărie) cu nuanţa parchetului ales pentru camere.

 

Continuitatea cromatică a pardoselii este un detaliu estetic important, care vine în completarea ideii statorniciei şi simplităţii stilului autohton. De asemenea, puteţi opta pentru placarea tavanului cu plăci din lemn, aşa cum era tavanul din casa bunicilor.

 

Dacă toată tâmplăria este din lemn, atunci zugrăveala nu poate fi decât albă. Odată cu trecerea timpului s-a renunţat la vopsirea plintei şi la lambriuri, deşi acestea din urmă sunt încă folosite în unele instituţii şi chiar în unele stiluri de amenajări interioare (stilul elisabetan, stilul victorian).

 

Prezenţa atât de puternică a lemnului va da noii case un aer prietenos, o atmosferă călduroasă şi primitoare, apreciată mai ales iarna.

 

Aşternuturi ţesute la război

 

Aşternuturile, husele sau cuverturile, cum vreţi să le numiţi, trebuie să aibă şi ele un aer cât mai natural şi cât mai apropiat de tradiţiile zonei natale sau ale zonei preferate.

 

Dacă nu vă doriţi ca noul apartament să arate ca muzeul satului din cauza cuverturilor ţesute la război (deşi acestea au un farmec aparte), puteţi întotdeauna să optaţi pentru tapiserii şi huse simple: veţi reuşi să păstraţi aerul românesc cu ajutorul câtorva dintre ornamentele amintite în continuarea articolului de faţă.

 

Ornamente tradiţionale româneşti

 

Ştergarele atârnate deasupra uşii au fost depăşite, însă câteva dintre vechile obiceiuri nu se vor uita niciodată: dacă preferaţi aspectul mai simplu şi nu doriţi să etalaţi prosoapele ornate manual de artizani, le puteţi depozita în dulapuri şi puteţi aşeza printre ele fire de levănţică. Mirosul floral şi aspectul acestora va fi foarte apreciat dacă vă veţi hotărî să folosiţi aceste ştergare la o masă festivă.

 

Pe o etajeră din bucătărie puteţi etala colecţia de ulcele colecţionate din expediţiile prin ţară sau achiziţionate de la târgul meşteşugarilor. Printre acestea sau chiar în ele, puteţi aşeza buchete mici de busuioc uscat sau de flori nemuritoare, fără a uita de borcanele cu condimente etichetate.

 

În living, puteţi întotdeauna aşterne un covor ţesut la război de vreo bunicuţă. Totuşi, acesta va avea nevoie de îngrijiri speciale după o perioadă (mai ales atunci când doriţi să îl curăţaţi).

 

Toate acestea pot fi asortate cu ghivece cu muşeţel, busuioc, margarete sau cu nalbe, farfurii decorative şi ouă încondeiate. Dintre acestea, farfuriile decorative tipice româneşti vor fi chiar mai frumoase dacă strecuraţi în această colecţie şi farfurii decorative aduse din diferite excursii în afara graniţelor.

 

Printre decoraţiuni trebuie numite şi vazele cu flori nemuritoare, buchetele de acest tip cu siguranţă vă vor aminti de copilărie şi de casa bunicilor, precum şi decoraţiunile vintage – poate un fier de călcat, o cană din tablă sau un fluier lucrat manual, cumpărate sau transmise din generaţie în generaţie.

 

Sursa foto: freshome.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI