Casa draga ca lumina ochilor!

31-10-2013 / Blog amenajari locuinte

Ca să vă fie drag să veniţi acasă trebuie ca acest cămin al familiei dumneavoastră să fie luminat corespunzător. Întotdeauna contează lumina în care sunt văzute lucrurile – atât la propriu, cât şi la figurat.



Este recomandat ca în fiecare cameră să aveţi surse multiple de lumină: lustra, o veioză, spoturi luminoase, ghirlande luminoase sau lumânări. Trebuie să se regăsească minimum două dintre aceste variante. Apoi, trebuie să alegeţi între lumina caldă şi lumina rece, acest lucru fiind influenţat atât de tipul becurilor, cât şi de culorile suprafeţelor pe care se propagă lumina.

 

Exploataţi lumina naturală

 

Ferestrele trebuie să fie cât mai largi şi cât mai puţin acoperite. Desigur, pentru momentele de intimitate sau pentru cele în care este nevoie de întuneric pentru un somn odihnitor, trebuie să fie pregătite draperiile. Evitaţi, însă, să le utilizaţi pe tot timpul zilei şi bucuraţi-vă pe cât de mult posibil de lumina naturală!

 

Observaţi orientarea camerelor

 

Lumina care pătrunde într-o cameră orientată spre nord este diferită de cea a uneia orientate spre est, spre sud sau spre vest. De aceea, este recomandat că în momentul în care construiţi o casă sau dacă aveţi posibilitatea de a alege, apartamentul să fie orientat către est sau către sud, pentru a vă bucura de cât mai multă lumina solară – dacă aveţi vedere către ambele puncte cardinale este cu atât mai bine!

Amplificaţi lumina

 

Într-o cameră mică unde fereastra este direct proporţională, alegeţi ca în jurul ferestrei să fie vopsea albă sau oglinzi, astfel încât lumina care pătrunde în încăpere să fie amplificată. Acest lucru este posibil şi cu ajutorul unei vopsele lucioase sau cu ajutorul mai multor suprafeţe sticloase.



Ţineţi cont de vârstă şi de sănătate

 

Odată cu trecerea anilor, ochii devin mai sensibili la lumină. În acelaşi timp, va fi necesară o lumină mai puternică pentru distingerea detaliilor. în această situaţie, sunt recomandate veiozele. Pentru citit, cusut sau alte activităţi migăloase, veiozele se vor dovedi foarte utile, concentrându-şi lumina pe o zonă bine definită. Pentru sursa centrală de lumină este recomandată utilizarea unui întrerupător cu potentiometru, astfel încât să poată fi reglată o intensitate mai mare sau mai scăzută a luminii, în funcţie de momentul zilei şi de activitatea desfăşurată.

 

Jucaţi-vă cu lumini, culori şi texturi

 

În funcţie de preferinţele dumneavoastră, dar şi de scopul camerei, sursele de lumină pot varia, iar atmosfera diferă şi ea. În dormitor, trebuie să existe o sursă de lumină puternică, astfel încât să fie posibilă o bună igienizare a camerei, însă în general lumina trebuie să fie cât mai difuză, cât mai relaxantă.

 

În living, luminile trebuie să difere: operele de artă trebuie să beneficieze de lumina unei lumânări sau a unui spot luminos, veiozele vor oferi atmosfera potrivită urmăririi unui film, iar candelabrul sau lustra vor oferi o lumină destul de puternică, dar şi prietenoasă, potrivită primirii vizitelor.

 

Bucătăria şi baia au nevoie de lumină clară, astfel încât curăţarea acestor camere să fie eficientă, iar celelalte activităţi să se desfăşoare în cele mai bune condiţii cu putinţă.

 

Alegeţi materiale mate sau lucioase, mai colorate sau pastelate, în funcţie de intensitatea pe care doriţi să o aibă lumina, dar şi de atmosfera pe care doriţi să o creaţi.

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.