TIOR

Avantajele stilului eclectic

Despre stilul eclectic – un mod neunitar de decorare interioară care foloseşte tot ce este mai bun şi mai frumos din mai multe stiluri arhitectonice ale lumii. Fiind foarte permisiv, acest stil de amenajări este adoptat adesea în Occident şi nu există niciun motiv pentru a-l evita în cultura românească.

 

Stilul eclectic poate fi aplicat şi în bucătărie fără nicio problemă. Astfel, puteţi folosi dulapul sau covorul atât de îndrăgit luat din casa bunicii şi un candelabru elisabetan sau o lustră minimalistă şi veţi avea una dintre cele mai la modă bucătării. Singurul lucru ce v-ar putea da de furcă este găsirea echilibrului cromatic între toate obiectele expuse în bucătărie.

 

De asemenea, va trebui să nu pierdeţi din vedere factorul pragmatic: bucătăria nu este doar un spaţiu de decorat, ci va fi folosită zilnic de membrii familiei şi, deci, obiectele aşezate aici trebuie să fie  dintre cele mai practice şi mai uşor de întrebuinţat.

 

Pentru că bijuteria fiecărei case este livingul, acesta trebuie să îmbine gusturile posesorilor acestui apartament nou care trebuie mobilat. Tocmai de aceea stilul eclectic este potrivit pentru această zonă a căminului dumneavoastră.

 

Aici stilul eclectic poate fi obţinut prin alegerea unei canapele minimaliste, a unui covor tradiţional şi decoraţiuni ce aparţin diferitelor culturi (turceşti, indiene, italiene etc).

 

Cel mai indicat este să alegeţi două culori de bază care să se regăsească în ornamentele din această încăpere, astfel încât echilibrul cromatic să compenseze pentru impresia de dezordine ce ar putea oferită de combinarea obiectelor de mobilier şi de decor  din diverse stiluri istorice şi din diferite culturi.

 

Stilul eclectic permite combinarea de imprimeuri şi de culori pe care niciun alt stil nu o poate accepta. Este, de asemenea, prietenul artelor vizuale: nu veţi întâlni nicio încăpere decorată în acest stil care să nu aibă decoraţiuni murale. Va trebui să existe măcar un tablou dominant sau o serie de tablouri mai mici, măcar un desen mural, măcar un ornament agăţat care să îşi întâmpine proprietarii cu o idee prietenească.

 

Tot aici se potrivesc de minune şi decoraţiunile handmade, dar şi piesele mici de mobilier, din rândul meselor şi scaunelor lucrate manual.

 

Acest stil este potrivit şi pentru decorarea dormitorului, în special al celui matrimonial şi al celui pentru copii – de regulă dormitoarele pentru „oamenii mari” dar încă singuri sunt potrivite dormitoarele decorate într-un singur stil, nefiind necesar să împăcaţi două personalităţi sau un copil în plină creştere.

 

Un astfel de aranjament permite combinarea elementelor masculine cu cele feminine, a unui candelabru pompos cu un covor de blana, a unui tablou cubist cu o husă pentru pat cu imprimeu îmbulinat. Fiţi îndrăzneţi şi faceţi combinaţiile de stiluri care vă reprezintă, dar nu uitaţi: este nevoie de o unitate cromatică, minimum un element al tabloului, de exemplu, să îşi găsească un corespondent nuanţat în imprimeul lenjeriei, în culoarea ceasului de pe noptieră sau în culoarea perdelelor.

 

Pentru final am păstrat amenajarea băii, aceasta fiind, poate, cea mai pretenţioasă. Ştiţi deja că în baie este recomandat să evitaţi unele culori sau, dacă sunt folosite, să fie într-o zonă restrânsă.

 

Totuşi, stilul eclectic se poate manifesta în decorarea pereţilor şi în alegerea decoraţiunilor pentru baie: tipuri de iluminare, suporturile pentru prosoape, dulapurile cu licori şi parfumuri, ghivece cu orhidee sau bambus, lumânări parfumate şi aşa mai departe.

 

Bucuraţi-vă de libertăţile oferite de stilul eclectic în timpul amenajărilor interioare într-un apartament nou sau o casă nouă şi lăsaţi amprenta personalităţii dumneavoastră în fiecare încăpere!

 

Sursa foto: houzz.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

903.66 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI