TIOR

Amenajari interioare sinestezice - Stilul turcesc

Turcii sunt recunoscuţi pentru gusturile condimentate, pentru nebunia de culori şi pentru texturile deosebite. Amenajările interioare în stil turcesc vor încerca să surprindă întreg specificul culturii corespunzătoare în doar câteva culori şi câteva decoraţiuni specifice, urmând ca restul să fie recuperat din cărţi de bucate, din parfumerii şi din aromaterapie.

 

Nu vă închipuiţi că amenajările turceşti înseamna somn pe rogojini, toalete turceşti (vi le amintiţi, acelea din şcoala generală!) şi perne învelite în satin. Totul se modernizează, iar tendinţele în amenajări interioare evoluează odată cu preferinţele naţiunii şi într-un ritm destul de alert.

 

Locuinţă în culori turceşti

 

Preferinţele cromatice sunt uşor de reperat: culorile calde sunt pe primul loc, însă întotdeauna vor fi folosite nuanţe ale acestora şi nu culoarea pură (roşu, galben, portocaliu). Se vor folosi şi variantele metalizate ale acestora şi, adesea, se vor folosi în combinaţie (fie între ele, fie cu nuanţe neutre sau nonculori).

 

De altfel, culorile reci nu sunt exilate, ci îşi găsesc locul în fiecare cameră, pentru a echilibra estetic rezultatul final. În amenajările în stil turcesc, culorile reci sunt folosite în special în baie, alături de nuanţe de maro sau de gri şi de accesorii şi decoraţiuni din sticlă.

 

Pentru a da un aer dinamic locuinţei dumneavoastră şi pentru a fi cu un pas mai aproape de cultura turcească, folosiţi mozaicul în locul gresiei şi faianţei clasice, precum şi pentru placarea sau decorarea diferitelor suprafeţe: vaze, modele murale, ghivece, blatul măsuţei de  cafea etc.

 

Raportul dintre mobilier şi confort

 

Paturile, canapelele şi fotoliile vor fi dintre cele mai confortabile: paturile vor fi mari, canapelele simple şi cât mai eficiente (fabricate fără prea multe ornamente, urmând să fie accesorizate cu pături şi pernuţe), fotoliile vor fi aşezate cu grijă în jurul canapelei, pentru a crea spaţiul ideal pentru şedinţele de familie şi pentru vizitele prietenilor.

 

Întregul mobilier va fi achiziţionat în scopuri pragmatice: existând ornamentele specifice, este necesar a se renunţa la orice nu ar fi util, pentru a nu crea un cămin prea aglomerat. Bibliotecile, măsuţele de cafea şi ghivecele cu flori nu vor putea lipsi, totuşi.

 

Decoraţiuni specifice stilului turcesc

 

Deşi excentric din multe puncte de vedere, stilul turcesc în amenajări interioare respectă intimitatea familiei. Tocmai de aceea, este recomandat să utilizaţi perdele diafane, dublate de unele groase, colorate, pentru a vă feri de privirile curioase, dar şi de excesul de lumină în interiorul apartamentului dumneavoastră.

 

Acest lucru nu exclude, însă, necesitatea surselor de lumină artificială: pentru un aspect autentic, este recomandat să utilizaţi atât lustrele clasice (alegeţi modele potrivite ambientului), cât şi becuri sau veioze pentru lumina difuză, dar colorată. Alternativele sunt felinarele şi ghirlandele luminoase, fiecare cu farmecul lor.

 

Un instrument care trimite cu gândul direct la acel colţ din lume este narghileaua. Acest obiect are diferite mărimi, modele sau culori şi poate fi folosit şi doar pentru ornament dacă nu aveţi fumători în familie.

 

Pentru a completa decorul, utilizaţi covoare împletite şi feţe pentru pernuţele decorative împletite manual – ambele vor folosi şi fire roşiatice şi, de ce nu, fire aurii. Din cauza preferinţei pentru materiale lucioase sau pietre preţioase, va trebui să acordaţi puţin mai multă atenţie planificării, pentru a evita crearea unui aspect kitschos, neplăcut.

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI