TIOR

Ziduri de cetate in gradina ta

În amenajarea grădinii, te poţi folosi de ziduri joase realizate din pietre pentru a delimita diferite zone sau din considerente pur estetice. Aceste ziduri nu vor fi la fel de rezistente ca cele ale cetăţilor de odinioară, dar tot trebuie să ştii câte ceva despre ziduri înainte de a te apuca să le construieşti.

 

De exemplu, s-ar putea să vrei să ştii că nu toate zidurile de grădină au un aspect finisaj şi îngrijit: unii designeri preferă aspectul brut al materialelor. De asemenea, există ziduri create pentru o durabilitate sporită şi atunci acestea vor avea chit între pietre sau cărămizi, dar există si ziduri realizate din pietre simple, fără material adeziv între ele. Despre acestea din urmă vom discuta noi în articolul de faţă.

 

Avantaje

 

Printre avantajele zidurilor fără mortar se numără faptul că poţi să îngrădeşti diferite puncte de atracţie ale grădinii, faptul că apa poate trece prin zid fără să-l strice, longetivitatea (fiind fără mortar, zidul se poate adapta micilor mişcări ale solului ce vin odată îngheţul sau dezgheţul solului. În plus, de cele mai multe ori zidurile fără mortar sunt mai puţin costisitoare decât zidurile unde se foloseşte mortar petnru legarea pietrelor între ele sau decât zidurile construite de la zero.

 

Dezavantaje

 

Ca orice lucru, zidurile fără mortar au şi dezavantaje: unii preferă un aspect mai îngrijit pentru zidurile exterioare, de exemplu. Un alt dezavantaj ar fi că durează mai mult timp să instalezi un astfel de zid decât să construieşti orice alt fel de perete în grădină. Şi, în funcţie de dimensiunile pe care vrei să le aibă zidul tău, înălţimea zidurilor fără mortar (care este una relativ mică) poate fi un alt dezavantaj.

 

Ce ar trebui să ştii?

 

Aşa cum ai putut vedea şi în galeria foto pregătită pentru tine mai sus, există mai multe tipuri de roci din care se pot realiza micile ziduri din grădina ta. Aşadar, vei avea mai multe opţiuni, în funcţie de culoarea pe care îţi doreşti să o aibă materialul de construcţie, de tipul de rocă şi de aspectul fiecărei pietre în parte. În mare, rocile pentru astfel de ziduri sunt clasificate în două categorii: roci de câmp (mari şi rotunde, adesea deschise la culoare) şi roci de apă (plate şi cu aspect ascuţit, adesea închise la culoare).

 

Pentru a construi un zid, fie că e de design, fie că e de reţinere (dacă vrei să ai o grădină pe mai multe niveluri, ceva trebuie să poată ţine pământul la înălţimea şi în forma dorită), vei avea nevoie întâi să sapi un şanţ pe care să îl umpli cu pietriş, pentru a te asigura că terenul pe care construieşti zidul necimentuit va fi bine nivelat. După ce ai umplut şanţul cu pietriş, va trebui să aşezi baza zidului, din cei mai mari bolovani, după care începi să construieşti aşezând pietrele după modelul „una peste două, două peste una”, în aşa fel încât să fie cât mai statornic peretele tău din pietre .

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI