TIOR

Si frunzele moarte pot fi utile

Toţi oamenii gospodari adună frunzele în timpul toamnei pentru a-şi păstra grădina curată şi aleile libere, ordonate şi frumos aranjate. După ce sunt strânse, frunzele sunt arse de obicei. Dacă locuieşti la curte şi frunzele uscate specifice toamnei sunt o problemă şi pentru tine, nu îţi pierde vremea arzând frunzele uscate, căci ele pot fi foarte folositoare grădinii tale şi plantelor pe care le creşti aici.

 

Îngrăşământ pentru la primăvară

 

Atunci când tunzi gazonul, nu îndepărta frunzele uscate de acolo unde au căzut, ci trece-le prin maşina de tuns iarba şi lasă totul pe loc. Dacă maşina de tuns iarba este prevăzută cu un sac, scoate sacul şi lasă toate acele frunze măcinate să şadă pe sol. Nu contează că nu arată chiar aşa cum ai dori să arate peluza, dar iarna este aproape şi zăpezile la fel.

 

După ce va ninge, tot frunzişul acesta se va umezi şi se va descompune, aşa că la primăvara nu va fi nevoie decât să prăşeşti puţin pământul, aşa încât acest prim strat să nu mai fie chiar la suprafaţă, ci în componenţa solului şi să hrănească plantele ce vor creşte în grădina ta după dezgheţ.

 

În straturile pentru răsaduri

 

În straturile de răsaduri ar fi bine să pui un strat de pământ, un strat de îngrăşământ şi încă un strat de pământ iar în acesta de deasupra vrei planta semiţele şi bulbii din care vor creşte răsadurile pe care le vei muta în grădină şi care vor deveni plante noi, proaspete şi roditoare. Stratul de îngrăşământ ar putea fi un strat creat din aceste frunze păstrate în saci sau în depozite în sol unde frunzele s-ar macera în timpul lunilor de iarnă.

 

Strat protector pentru sol

 

De asemenea, dacă îţi place să grădinăreşti, cu siguranţă ştii deja că unele plante se sădesc din toamnă, aşa că solul ar trebui să fie protejat de îngheţ, ca seminţele, bulbii, rădăcinile vechilor plante să fie păstrate în bună stare şi să poată produce plante noi.

 

Ploi acide, temperaturi prea joase, emanarea căldurii acumulate în sol în timpul verii, toate acestea fie vor fi evitate, fie vor fi diminuate în aşa fel încât plantele tale să crească aşa cum ar trebui.

 

Strat protector şi pentru ghivecele de afară

 

Dacă ţii afară ghivece cu plante, toate recomandările de mai sus sunt valabile şi pentru acestea: va trebui să ai îngrăşământ natural în ghiveci (dacă nu îţi place ideea de a ţine gunoi de animale în ghivece, atunci frunzele culese toamna, umezite controlat şi presate ar trebui să fie un îngrăşământ bun), să protejezi rădăcinile şi tulpina cu un strat de frunze aşezat deasupra solului şi să fie aerisit pământul la primăvară.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI