TIOR

Principii pentru amenajarea unei gradini clasice

Amenajarea grădinii poate fi o adevărată terapie. Cântecul păsărelelor sau simpla scurmare în ţărâna din care ne tragem au un efect benefic şi liniştitor asupra psihicului uman. Această linişte şi stare de relaxare se instalează cu atât mai bine atunci când încerci să amenajezi o grădină clasică. Iată despre ce vom discuta astăzi: despre caracteristicile unei grădini clasice.

 

Respectarea proporţiilor

 

Una dintre constantele stilului clasic este echilibrul. Pentru a crea echilibru trebuie să existe armonie între părţi. Felul în care fiecare element se potriveşte în ansamblu trebuie luat în calcul încă de la primele lucrări de grădinărit, de la poziţionarea aleilor şi construirea gardurilor. Dacă matematica este prietena ta sau ştii pe cineva priceput la matematică, atunci acest pas va fi uşor.

 

Elemente geometrice simple

 

Elementele geometrice se pot complica pe măsură ce adaugi încă o dimensiune, încă o dreaptă, încă un unghi şi aşa mai departe. Figurile geometrice pot fi regulate sau neregulate, simple sau complexe. Pentru o grădină clasică, acestea trebuie să fie simple şi regulate. Ca model ai gărduţul din a doua imagine din galeria foto.

 

Raportarea la un ax de simetrie

 

Axul de simetrie poate fi reprezentat de un ghiveci care atrage atenţia asupra sa prin poziţie, statură, model sau prin planta pe care o creşte într-ânsul, o alee, o banchetă, un iaz sau o fântână sau poate chiar o aliniere a acestor elemente. De ce este important acest ax? Pentru că simetria înseamnă echilibru, iar echilibrul este cheia clasicismului.

 

O structură stabilă

 

Structura unei grădini este reprezentată de alei, garduri şi eventualele elemente de arhitectură (bolte, fântâne etc). Pentru că aceasta rezistă şi în anotimpurile reci, când vegetaţia lipseşte şi nu mai este vizibilă decât structura grădinii, aceasta trebuie să fie stabilă şi foarte bine organizată şi măsurată.

 

Paletă cromatică restrânsă

 

Aşa cum probabil ai observat deja în imaginile din galeria foto, culorile dintr-o grădină clasică sunt relativ puţine. De altfel, nici soiurile plantelor cultivate într-o astfel de grădină nu sunt foarte diverse şi numeroase. Sobrietatea stilului clasic trebuie să se facă simţită şi la nivel cromatic. Aşadar, dacă îţi doreşti să creşti plante care înfloresc, alege unele ale căror inflorescenţe au culori identice sau apropiate.

 

Trebuie să ştii că stilul clasic nu înseamnă neapărat şi mobilier tradiţional şi materiale tradiţionale. Într-adevăr, se poate observa o predilecţie a elementelor din lemn şi piatră, însă grădinile sau terasele amenajate în stil clasic pot fi şi moderne. Importantă este respectarea principiilor de bază ale clasicismului: echilibru, măsură, simetrie, stabilitate.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI