TIOR

Personalitati si gradini: Gradina stilistului

Am început un nou set de articole, aşa cum a fost cel cu stilurile de amenajări interioare: minimalist, tradiţional, clasic, asiatic, mediteranean, englezesc şi aşa mai departe. De data aceast, în mod evident, ne vom preocupa de stiluri de amenajare a unei grădini. Astăzi ne-am gândit să descriem grădina perfectă pentru cineva preocupat de stil: nu am ales termenul fashionist, ci stilist, tocmai pentru a sublinia că moda este trecătoare, dar stilul nu.

 

Stillul unei persoane nu poate fi comentat, stilul nu este în mod obligatoriu acordat cu moda vremelnică şi se păstrează în timp, deoarece stilul reprezintă forma fizică a personalităţii individului. Deci: ce îi trebuie unei grădini a unei persoane care vrea să îşi pună în valoare stilul?

 

Scaune ingenioase

 

Pe lângă vegetaţia pe care va trebui să ţi-o alegi cu grijă pentru a se potrivi personalităţii tale, este important să alegi scaune (fotolii, sezlonguri, canapele) care să reprezinte afirmaţii despre personalitatea ta.

 

Plănuirea pragmatică a centimetrilor

 

Grădina, ca şi casa, trebuie amenajată în funcţie de spaţiul disponibil: măsoară fiecare colţ al grădinii şi vezi unde poţi strecura grătarul, unde ar merge aşezat leagănul, care va fi colţul cu zarzavaturi (dacă vrei să existe aşa ceva) şi tot aşa mai departe.

 

Nu uita că, dacă ceva pare să nu încapă în locul unde ai vrea tu să îl aşezi, poţi să îl faci la comandă sau să schimbi puţin planificarea grădinii, astfel încât să încapă TOTUL.

 

Stimularea simţurilor

 

Ia în calcul instalarea unei fântâni arteziene sau a unui cuptor undeva în această grădină. Sunetele naturale cum sunt clipocitul apei sau sfârâitul flăcărilor au efecte benefice asupra psihicului uman bomardat cu sunete deranjante zi de zi: zgomot de claxon, vâjâitul din trafic, sirene, bârâit de bormaşini... şi lista poate continua mult şi bine.

 

Dacă ai un copac în grădină, nu ezita să fixezi în el o căsuţă sau două pentru păsărele – te vor ajuta să te trezeşti odată cu soarele şi să îţi începi ziua cu multă energie şi bună dispoziţie.

 

Plante parfumate sau, măcar, cu un aspect deosebit

 

Alege-ţi plantele pe care ţi le doreşti pentru grădina ta, dar nu uita ca, măcar într-un colţ, să ai minimum o plantă frumos mirositoare: busuioc, crini, mâna-maicii-domnului sau orice altceva îţi este ţie pe plac.

 

Un pseudo-living

 

Amenajează în grădină o replică a livingului tău, însă una cu mobilier care să reziste condiţiilor atmosferice din exterior. Aşază aici o măsuţă de cafea din metal, din piatră sau din lemn (masiv), apoi înconjoar-o cu fotolii confortabile din împletituri şi o canapea (eventual una confecţionată din paleţi), iar pernuţele pentru mobilier le poţi depozita în interior şi le vei scoate numai când vrei să petreci timp în grădină.

 

Nu uita de lumini

 

Cu siguranţă nu vei sta în grădină numai ziua, aşa că ar fi indicat să instalezi o reţea luminoasă potrivită pentru exterior.

 

De asemenea, trebuie să iei în calcul că gângăniile nocturne sunt, totuşi, atrase de lumină, aşa că alege corpuri luminoase care să propage destulă lumină încât să le poţi poziţiona cât mai departe de masă sau de locul de odihnă, să fie încă eficiente şi să nu facă fluturii de noapte să zboare în jurul capului tău (mai ales dacă ai o fobie de insecte).

 

Sursa foto: houzz.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI