TIOR

Gradini monocromatice: Verde, verde si iar verde!

Cine spune că o grădină monocoloră este anostă? Amenajează-ți grădina din timp și oferă-i un aspect simplu și elegant, renunțând la flori. Știm că se apropie iarna și vei abandona grădinăritul, dar la primăvară vei avea nevoie de idei noi, motiv pentru care vom continua să adăugăm din când în când câte o sugestie pentru această categorie.
 
 
Felul în care cresc florile este mai puțin ușor de controlat – dacă trebuie să fie la o anumită înălțime, iar bobocii se hotărăsc să crească ceva mai rebeli, va trebui să îi tunzi pentru ca planta să rămână cu o formă definită, dar apoi va scădea numărul florilor și farmecul plantei în sine. De aceea îți propunem de data aceasta o grădină unicoloră, care să fie populată de plante fără flori.
 
Folosește plante cu frunze diferite. Unele frunze sunt mai grase, altele mai subțiri, altele alungite, altele rotunde – va trebui să găsești mixul perfect. Pentru că totul este verde va trebui să găsești o altă rețetă pentru diversitate, nu îți poți lăsa grădina să fie monotonă! Natura nu poate fi monotonă.
 
Prin urmare, este recomandat să folosești o varietate cât mai mare de plante: gazon, ferici, merișori, zeda, crețișoară, bambus, bonsai, cactuși, ficuși și așa mai departe. De notat este faptul că unele plante sunt prea sensibile pentru clima de la noi, motiv pentru care este recomandat ca în timpul sezonului rece să le adăpostești în casă – încearcă să alegi ghivece cu rotițe sau suporturi pe roți pentru ghivecele mai voluminoase sau pentru plantele care "amenință" să crească, astfel încât să îți fie cât mai ușor să le muți între sezoane. 
 
 
Combină texturile frunzelor. Frunzele diferite au texturi diferite, iar diversitatea se manifestă la nivelul culorilor și formelor, dar și la tipul suprafeței frunzei: unele sunt mai uleioase, altele mate, altele poroase și altele aspre. Pentru a compensa lipsa florilor, este recomandat să alegi texturi diferite și să "coafezi" fiecare arbust pe care ți-l plantezi în grădină, indiferent că este în ghiveci sau nu.
 
Optează pentru plante cu forme și înălțimi diferite. Am sugerat și cu alte ocazii, însă îți vom aminti: încearcă să plantezi în grădină și un copăcel sau doi. De asemenea, dacă nu îți plac arbuștii, poți opta pentru suporturi de diferite înălțimi pentru ghivece în care să plantezi plantele preferate, iar apoi să le așezi astfel încât pară alte soiuri de plante.
 
Nu tunde toți merișorii cu aceeași formă și nu ezita să îi accesorizezi cu plante cățărătoare. Totuși, va trebui să le acorzi destul de multă atenție acestora, astfel încât să nu se întindă mai mult decât "le este plapuma". 
 
Dacă este nevoie de flori sau dacă pur și simplu vrei să alegi și alt soi de plante, optează pentru flori albe sau verzi (prima fotografie). Plantele pitice sunt mai ușor de controlat și astfel vei putea crea aspectul pe care îl dorești în propria grădină. 
 
Un perete verde ar putea schimba puțin atmosfera din acest spațiu deschis, însă va păstra energia pe care o emană culorile naturale. Între doi pari, poți lega sârme sau sfori pe care să agați ghivece mici cu plante mărunte (poate chiar condimente). În locul ghivecelor, poți folosi sârmele pentru susținerea plantelor cățărătoare și poți crea adevărate circuite cu astfel de pereți din vegetație – poți avea propriul tău labirint!  
 
Sursa foto: 
Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI