Ghid de gradinarit pentru incepatori

20-01-2014 / Blog amenajari gradini

Majoritatea plantelor nu pot fi plantate oricând, oriunde. În ghidul de grădinărit pe care ți l-am pregătit sunt doar câțiva pași simpli pentru a face alegerile potrivite. Când se plantează? Se înmulțesc prin bulbi, prin semințe sau prin butaș? Este nevoie de răsad sau se plantează semințele sau bulbii direct în pământ? 

 

În asemenea cazuri, este bine să îți pui cât mai multe întrebări, dar și să citești articolele potrivite și recomandările de pe ambalajele cu semințe, bulbi sau pământ, acesta din urmă fiind de asemenea un factor foarte important pentru o bună dezvoltare a plantelor tale.

 

Momentul însămânțării

 

În funcție de momentul în care scrie pe ambalaj că trebuie sădite afară plantele tale, începi să îți pregătești semințele sau răsadul. În cazul răsadului, trebuie să știi că tot de la semințe pornește totul. Nu contează în ce tip de recipient pregătești răsadul, atât timp cât are o adâncime minimă de 7-8 centimetri, pentru ca rădăcinile ce vor apărea să aibă loc să se dezvolte.

 

De asemenea, este important să știi că, în timp, este posibil să fie nevoie să schimbi ghivecele în mod progresiv, în funcție de tipul plantelor răsădite.

 

Alegerea solului

 

Cum testezi solul? Îl uzi abundent și îl lași să se scurgă. Un sol bun va rămâne bine umezit, fără cocoloașe uscate. Testul se poate face înainte sau după turnarea solului în recipientul pentru răsaduri.

 

Nu uita să respecți specificațiile de pe ambalajul diferitelor plante pe care urmează să le sădești. 

 

Pregătirea răsadului 

 

Așază câte două semințe în fiecare recipient pregătit pentur răsaduri. Apasă-le puțin, pentru a face priza mai bună cu solul, și îngroapă-le în pământ la adâncimea recomandată pe ambalaj. Irigă, dar fără a exagera.

 

Poți acoperi suprafața solului cu o folie de plastic, pentru o mai bună conservare a temperaturii și o germinare mai spornică.

 

Măsuri pentru întreg procesul

 

Când încep să iasă din pământ plantele tale, poți îndepărta folia de plastic. Mută plantele într-o zonă luminată cât mai puternic, iar temperatura să fie cuprinsă între 16 și 24 de grade Celsius – le poți ține lângă o fereastră bine iluminată natural sau într-o seră. Ideal este ca plantele să aibă parte zilnic de 12-16 ore de lumină naturală.

 

În cazul în care micul ghiveci pare prea aglomerat, rărește răsadurile sau mută-le în ghivece puțin mai mari.

 

Pregătirea răsadului pentru exterior

 

Înainte de a scoate plantele afară și a le planta în grădină, pregătește plantele pentru temperatura exterioară, dar și pentru precipitații și diminuează volumul de îngrășământ administrat. Scoate ghivecele afară zilnic pentru câteva ore și irigă-le puțin mai rar. Toate acestea ar trebui să înceapă cu minimum 10 zile înainte de momentul plantării răsadurilor în grădină.

 

Sursa foto: houzz.com 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.