TIOR

Despre design-ul gradinii

Chiar dacă avem un mic balcon sau o grădină numai a noastră, putem să ne creem cu uşurinţă o oază verde. În ambele variante, intimitatea este cea mai importantă, pentru a putea petrece timp în aer liber.

 

Despre design-ul gradinii

 

Ca şi plante potrivite, paleta este foarte largă, dar eu mă gândesc să împărţim multitudinea de specii în trei mari categorii, şi anume: tufele (arbuşti, plantaţii joase), copacii şi florile. Crearea unui spaţiu plăcut de locuit în exterior poate fi un mod de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de asemenea de a creşte valoarea de piaţă a casei. Din lipsă de imaginaţie, cred, cei mai mulţi au tendinţa să înconjoare curtea, uneori şi balconul sau terasa cu Thuia. Nimic nepotrivit, însă variante accesibile găsim peste tot, de la magazinele, pepinierele de profil, până la hypermarket-uri. Chiar dacă avem garduri din lemn, bolţari sau plasa galvanizată, acestea le putem îmbogăţi cu plante căţărătoare, cum ar fi Lonicera (caprifoiul) care este perfectă pentru decorarea pereţilor, a pergolelor, fiind adesea utilizată şi pe post de gard viu, sau anumite specii de trandafirii căţărători, care se pot păstra şi în ghiveci.


Un decor simplu, lipsit de lux şi extravaganţă poate reprezenta o manieră excelentă de a oferi grădinii tale interioare un aspect inedit. Putem opta pentru o masă de diferite dimensiuni din lemn, sau cu accente din fier forjat care oferă aspect plăcut şi liniştitor. Pentru seară se pot folosi lampioane chinezeşti sau felinare cu lumânari pe care să le aşezăm pe masă, astfel încât să creem o atmosfera lejeră alături de familie sau oaspeţi. În cazul în care avem un spaţiu mai generos şi curtea îţi permite, poţi crea mai multe zone de confort. Astfel, poţi amenaja un loc unde să iei masă, unul unde să te relaxezi şi altul în care să stai la discuţii cu cei dragi. Mai mult decât atât, dacă familia ta este una mare, vei fi sigur că se găseşte câte un loc pentru toată lumea. Din loc în loc se pot realiza insule de culoare prin plantaţii cu diferite specii de flori.


Foarte important pentru grădina dumneavoastră, este să vedeţi, ce plante au curţile învecinate, ce plante au o creştere favorabilă, iar după ce v-aţi decis ce efect doriţi să creaţi, consultaţi o carte de grădinărit sau un expert.


De asemenea, gândiţi-va şi la frunziş, foioase sau plante care rămân mereu verzi şi arată perfect şi pe parcursul iernii. Majoritatea grădinarilor preferă să păstreze ambele tipuri de plante, pentru a crea o anumită varietate în peisajul grădinii. Ca inserţii de textură, cea mai recomandată este piatra care, pe lângă aspectul funcţional, piatră naturală şi derivatele sale reprezintă un element decorativ extrem de flexibil, deoarece poate fi utilizat sub numeroase forme. Cele mai bune exemple sunt poate sculpturile şi rocăriile decorative, precum şi fântânile şi căderile de apă realizate din piatră spartă. Pietrişul decorativ, este, de asemenea o atracţie în grădini, suprafeţele acoperite în acest fel generând un contrast plăcut cu verdele gazonului, al plantelor sau culorile celorlalte finisaje.

 

 

arh. Madalina Berindei

 


Arhitect & Urbanist Diplomat

 


Auditor energetic pentru cladiri

 


Site: www.berindei.ro

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI