Cum se iriga?

02-06-2014 / Blog amenajari gradini

Chiar dacă momentan nu ai nevoie de astfel de sugestii din cauza ploilor interminabile, de-a lungul verii câteva cuvinte despre irigare s-ar putea să devină utile. Aşadar: cum se irigă plantele, în aşa fel încât să nu le dăunezi, indiferent cât de sensibile ar fi şi nici să nu risipeşti niciun strop de apă?

 

Irigă numai acolo unde este necesar.

 

Indiferent că vrei să irigi grădina sau că vrei să pui apă unei plante dintr-un ghiveci, verifică întâi umiditatea solului şi starea meteo: dacă se anunţă ploaie sau dacă pământul este deja reavăn la suprafaţă (în adâncime cu siguranţă este mai multă apă), nu este încă nevoie să irigi. Dacă se anunţă o zi toridă de vară, irigă în fiecare dimineaţă

 

Totuşi, va trebui să ţii cont şi de soiul plantelor pe care vrei să le irigi: unele se dezvoltă mai bine când pământul musteşte de apă, altele cresc mai cu spor când pământul este ceva mai uscat.

 

Irigă dis-de-dimineaţă.

 

Mai ales în timpul verii, trebuie să eviţi să irigi în timpul zilei: este ideal să irigi dis-de-dimineaţă sau seara târziu, aşa încât apa să aibă timp să se infiltreze bine în sol şi să nu rămână la suprafaţă – dacă apa rămâne la suprafaţă (oricum nu este semn bun, căci înseamnă că solul este saturat de apă) se înfierbântă de-a lungul zilei şi dăunează rădăcinilor plantelor tale.

 

Irigă încetişor.

 

Nu trimite un volum mare de apă într-un timp scurt şi pe o suprafaţă redusă. Ideal este să imiţi cât mai bine posibil o ploicică din cele calde şi calme de vară.

 

Irigă constant.

 

Când pui apă plantelor este ca şi cum ai da pastile bătrânilor: este bine să existe un program şi o doză bine stabilite, dar dacă ai sărit un rând, data viitoare nu trebuie să administrezi doza dublă.

 

Irigă în funcţie de umiditatea atmosferică, de temperaturile de peste zi şi de volumul de precipitaţii, dar şi de soiul solului (cât de mult reţine apa, cât de fertil este, dacă este argilos etc) şi al plantelor (dacă au rădăcinile adânci, dacă au rădăcinile scurte, de cât de apoase sunt etc).

 

Irigă în funcţie de sol şi de tipul plantelor.

 

Ideal ar fi ca plantele să fie grupate în funcţie de cantitatea de apă de care au nevoie pentru a se dezvolta. De asemenea, este important să uzi pământul imediat după sădirea seminţelor sau imediat după plantarea răsadurilor, dar şi în timp ce cresc plantele (fructele, în special: pătlăgelele, castraveţii, căpşunile, au nevoie de mai multă apă după ce s-a scuturat floarea şi încep să crească roadele).

 

Oferă solului un strat protector.

 

În cazul unui sol din care se evaporă repede apa sau în cazul în care este caniculă, este recomandat ca solul să aibă un strat protector – acesta ajută la păstrarea unei temperaturi optime pentru sol, la diminuarea volumului de buruieni care ar creşte în jurul plantelor sădite şi la reducerea evaporării apei din sol.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.