TIOR

Cum arata o gradina clasica?

Important este să amenajezi grădina astfel încât să îţi placă. Dacă nu ai idei, apelezi la nemuritorul stil clasic – vei putea face, ulterior, orice modificare. Dar ce înseamnă stil clasic de amenajare a grădinii? Noi îţi vom oferi câteva sugestii, astfel încât să ai un ajutor când te apuci de treabă.

Gândeşte geometric.

Clasicul şi geometria se întâlnesc adeseori dintr-un singur motiv: clasicul doreşte ordine, iar geometria o impune, vrând-nevrând. Prin urmare, priveşte-ţi atent grădina şi gândeşte-te: pătrate, triunghiuri, cercuri, sfere, dreptunghiuri, paralelipipede...

Care tip de forme se potriveşte mai bine personalităţii tale? Cele ascuţite sau cele rotunde? Şi atunci, ce şi unde ai aşeza? Jardiniere? Ghivece? Arbori? Decoraţiuni din piatră? Cu piscină sau fără? Cu iaz sau fără?

Tuturor acestor întrebări le vei răspunde doar tu, în funcţie de propriile gusturi – există o singură variantă corectă, iar aceea depinde de tine în totalitate.

Gândeşte proporţional.

Cum se integrează fiecare element al grădinii tale într-un întreg? Poţi gândi întreaga grădină pe bucăţele, însă la final, totul trebuie să se îmbine perfect, asemeni pieselor unui puzzle.

Sugestia specialiştilor este să apelezi la teoria şirului lui Fibonacci (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13...), iar rezultatul va fi o grădina care va avea modelul asemeni celui de pe cochilia melcului.

Gândeşte-te şi la simetrie.

Ştii că am discutat în acest articol despre simetrie şi asimetrie şi felul în care să le abordezi. Este recomandat ca, atunci când îţi amenajezi locuinţa, indiferent că este vorba despre interior sau despre amenajarea grădinii, să ţii cont de axul de simetrie: este un ax imaginar la care trebuie să te raportezi în timpul creării unui decor, un soi de balanţă.

Dacă imaginaţia nu te ajută, te poţi folosi de un element practic: o alee pe mijlocul grădinii, un sir de felinare, un copac şi tot aşa mai departe. Apoi, va trebui să aşezi de o parte şi de alta a axului câte un obiect identic sau echivalent: ori câte o băncuţă, de o parte şi de alta, ori într-o parte o masă cu scaune, iar de cealaltă parte un leagăn şi un tobogan pentru cei mici.
 
Gândeşte pe termen lung.

Pereţii, gardurile, aleile şi plantele mereu verzi (merişori, brăduţi etc) sunt elemente ce vor fi vizibile indiferent de anotimp: vară, iarnă, gardurile se văd! Prin urmare, va trebui să te gândeşti bine unde aşezi aceste elemente, căci nu le vei putea muta... sau nu cu prea multă uşurinţă.
 
Gândeşte-te şi la culori.

Verde cu siguranţă va exista, dar cu ce îl combini? Indiferent de sexul tău, va trebui să răspunzi la această întrebare: care flori îţi plac cel mai mult? Atenţie: ce „flori“, nu ce „plante“.

Grădinile multicolore nu sunt recomandate, deoarece adesea efectul este unul haotic: un aspect ce nu se potriveşte stilului clasic. Alege nu mai mult de 2 culori pentru o grădină clasică.

Sursa foto: houzz.com
Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.48 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI