TIOR

Ce fac gradinarii iarna? Planuri!

Doar nu ai vrea să ieși în zăpadă sau în nămolul format în urma zăpezii pentru a-ți îngriji grădina! Mai ai câteva zile numai bune pentru plănuit. Anul acesta cum îți organizezi grădina? Ai loc și pentru grădină de zarzavat? Vei reuși să instalezi leagănul pe care copilul tău și l-a dorit atât de mult anul trecut?

 

Vizualizează imaginea de ansamblu.

 

Întotdeauna este bine să ai în gând o imagine de ansamblu – un țel pentru care să lucrezi și de la ideea căruia să pornești atunci când trebuie să treci la treabă.

 

Unde așezi băncuța? Unde se vor juca copiii? Care este colțul pentru meditație? Veți face grătar în grădină? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui când începi să îți plănuiești spațiul din grădină.

 

Următorul pas este să pleci la cumpărături și să îți alegi cele mai bune semințe pentru viitoarele tale plante, să îngrijești bulbii până când este vremea să îi sădești, să pui crenguțele diferitelor plante în apă, să facă rădăcini, să fie pregătite și ele pentru plantat când vine căldura.

 

Alege un centru de greutate

 

În funcție de dimensiunile grădinii tale, va trebui să alegi un centru compozițional care să atragă atenția privitorului: toate operele de artă au nevoie de un astfel de punct, numit centru de greutate.

 

În cazul grădinii, acesta poate fi un copac rar, un foișor, o rocă deosebită, o statuetă, iar lista posibilităților poate continua. Vei avea nevoie de puțină imaginație pentru a stabili care este ornamentul potrivit pentru tine.

 

Alege un colț intim

 

Din când în când, avem nevoie să fim doar noi și gândurile noastre. Grădinile sunt zone perfecte pentru meditație, însă nu te poți ascunde între vrejii de fasole și să meditezi așezându-te pe pământ.

 

Creează, cu ajutorul unor garduri din lemn sau din nuiele împletite (poate chiar garduri vii din merișor sau alți arbuști) un refugiu unde să îți așezi un șezlong ce nu se va deteriora dacă rămâne afară. Desigur, va trebui să existe și corpuri de iluminat și o buturugă ce va servi drept măsuță de cafea sau noptieră.

 

Creează un colț pragmatic

 

Grădinile au două scopuri: unul estetic și unul pragmatic. De aceea, unul dintre colțurile grădinii tale va trebui dedicat creșterii diferitelor legume sau plante aromatice. Dacă ai animale de companie sau copii, este recomandat ca zona rezervată alimentelor (indiferent de tipul lor) să fie separată de zona de recreere printr-un gărduț.

 

De asemenea, încearcă să faci loc undeva și unul balansoar și unui leagăn, mai ales dacă ai copii. Și știi ce ar fi chiar și mai drăguț? Să construiești o căsuță în copac sau, dacă nu ai un copac destul de rezistent pentru așa ceva, măcar așază ici colo, câte o căsuță pentru păsări, în locuri ferite de curenți, dar și de eventuali prădători.

 

Sursa foto: houzz.com

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI