Cate ceva despre copacii fructiferi

29-06-2014 / Blog amenajari gradini

Cele mai gustoase fructe sunt cele pe care le culegi chiar din grădina ta. Nu există îndoială. Dar ce trebuie să ştii despre copacii fructiferi pentru a-i putea planta în grădina ta şi a-i ajuta să dea roadele la care ai visat atâta vreme? Nu vom începe să scriem o antologie a pomilor, dar îţi vom scrie, totuşi, câteva cuvinte despre ei.

 

Când se plantează pomii?

 

Deşi fructele se culeg, cel mai adesea, în timpul verii sau la începutul toamnei, copacii fructiferi trebuie plantaţi iarna, primăvara sau toamna, în funcţie de clima din zonă. Vara este timpul pentru gustat şi ales pomii potriviţi, nu pentru plantat.

 

Cum se altoiesc pomii?

 

Pomii se altoiesc, în funcţie de soi, primăvara sau la sfârşitul verii. Pomul care va fi altoit trebuie udat din abundenţă cu două săptămâni înainte pentru optimizarea circulaţiei sevei. Următorul pas este să alegi pomul pe care îl vei folosi ca altoi. Trebuie ca pomul, portaltoiul şi altoiul să fie sănătoşi, aşa încât şi pomul rezultat din altoire să fie sănătos şi roditor.

 

Ramura care va deveni altoi trebuie curăţată de mlădiţe şi frunze, dar nu şi de codiţele frunzelor care trebuie păstrate la o lungime de un centimetru. Apoi, vei avea nevoie de un cuţit de altoit (sau un bisturiu, mai bine, ca să poţi schimba lama pentru fiecare pom pentru a evita infectarea), o sfoară  de nylon sau de rafie.

 

Cu o mişcare hotărâtă, se face o încrestătură în creanga pomului sau în trunchiul său. Tăietura se execută o singură dată, altfel îi dăunează pomului. Apoi, se face încă o incizie, perpendiculară pe cea dintâi – se va obţine un T. Apoi, „meştereşti“ şi altoiul: „ochiul“ ramurei va fi punctul de reper faţă de care se vor face mici incizii în ramură, iar pe aceasta o vei înfige grijuliu în T-ul deja creat. Apoi, se închide „operaţia“ prin legare. Desigur, există mai multe tipuri de altoire şi, dacă te interesează, te rugăm să ne laşi un mesaj pe Facebook în care să menţionezi că ai vrea să dezvoltăm subiectul.

 

Cum se hrănesc pomii?

 

Asigură-te că fiecare pom găseşte în sol (indiferent că l-ai plantat în pământ sau într-un ghiveci foarte mare) nutrienţii de care are nevoie pentru a creşter frumos şi pentru a putea lăsa fructe. Poţi face acest lucru prin oferirea de îngrăşăminte naturale: gunoiul de grajd nu numai că este foarte bun, dar este şi recomandat pentru fertilizarea solului.

 

Apoi, pentru ca mirosurile să nu se răspândească prea uşor atunci când pământul se încinge, în jurul tulpinei copacilor, aşază un strat de pietricele sau de lemn mărunţit, aşa cum îţi recomandam şi aici. Acest strat va permite trecerea apei atunci când plouă sau când vrei să uzi pomul, va încetini deshidratarea şi va reţine mirosurile neplăcute.

 

Cum se protejează pomii?

 

Îţi aminteşti şi tu de bunicul care avea o pompă mare în spate şi umbla cu ea prin grădină să „stropească pomii şi zarzavaturile cu piatră vânătă“? Ei, bine, pomii trebuie stropiţi pentru a-i proteja de insecte, de fungi şi alte soiuri de dăunători. Pomii se stropesc de două ori: o dată când mugurii de flori abia încep să iasă şi o dată când au început să se scuture petalele florilor.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.