TIOR

Amenajarea gradinii, dincolo de estetic

Atunci când amenajezi un colţ din casă, trebuie să ţii cont, de fiecare dată, de faptul că nu eşti numai în căutarea esteticului. Locuinţa ta trebuie să fie şi confortabilă, şi eficientă energetic, şi cu suficiente spaţii de depozitare. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când îţi amenajezi grădina: trebuie să fie eficient şi plăcut pentru tine, dar trebuie să gândeşti totul şi dincolo de frumuseţea grădinii tale.

 

Trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru faptul că, prin însuşirea acestui teren, ai intervenit în cursul obişnuit al naturii, însă toate albinele şi furnicile şi păsărelele şi cârtiţele şi toate celelalte vieţuitoare trebuie să urmeze cursul natural. De acest lucru trebuie să te îngrijeşti atunci când îţi amenajezi grădina pentru a oferi naturii înapoi o bucăţică din ce i s-a furat prin construirea imobilului din ciment în care trăieşti.

 

Pe lângă măsurile ecologice pe care ar trebui să le iei în interiorul locuinţei pentru ocrotirea planetei, trebuie să utilizezi şi exteriorul într-un mod cât mai puţin dăunător cu putinţă.

 

Plante potrivite la locul potrivit

 

Este important să plantezi în grădină plante (roditoare sau de decor) potrivite climatului în care te situezi şi tipului de sol care este în grădină, aşa încât aceste plante să se poată dezvolta corespunzător şi să poată susţine viaţa din sol şi de la suprafaţa solului.

 

O grădină ca un hotel

 

În mod normal (şi ideal), grădinile găzduiesc insecte esenţiale cum sunt albinele, păiajenii şi furnicile, dar şi alte organisme mici cum sunt râmele. Nu trebuie să uiţi de nivelul acesta al piramidei trofice, căci fiecare vietate are rostul şi sarcina sa. De exemplu, râmele ajută la afânarea solului. Păianjenii se hrănesc cu muşte şi ţânţari şi alte insecte dăunătoare. Albinele produc mierea, aliment delicios ce nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Priveşte de aproape ţărâna şi plantele din grădina ta pentru a vedea frumuseţea aceea pură a organismelor mici.

 

Sursă de oxigen şi...

 

Toate plantele ajută la afânarea pământului, dar şi la filtrarea apei şi la purificarea aerului, în urma procesului de fotosinteză. Tot ele împiedică alunecările de teren. Da, îţi doreşti ca grădina ta să aibă cât mai multă vegetaţie şi minimum un copac. Se taie prea multe păduri ca omul care are grădină să nu planteze măcar un copac. Nu crezi?

 

Despre îngrăşăminte şi pesticide

 

Dacă vrei neapărat să foloseşti îngrăşăminte, atunci nu le lua de la magazin. Foloseşte frunzele uscate şi mărunţite de astă toamnă, gunoiul de la animale (da, excrementele), zaţul de cafea, cojile de banane şi alte asemenea îngrăşăminte naturale. Pentru ca grădina să nu miroasă urât, fă în aşa fel încât să ai un strat de pământ peste îngrăşământul folosit.

 

Cât despre pesticide, acestea nu sunt absolut necesare. Dacă te îngrijeşti mereu de grădina ta şi înlături crengile unde s-au instalat omizi, cureţi gândăceii de pe cartofi şi îndepărtezi la timp orice posibil dăunător, plantaţia ta va fi în siguranţă. Este nevoie de timp şi dedicare, aşa e. Dar dacă nu poţi dedica puţin din timpul tău propriei grădini, nu meriţi să ai o grădină.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI