TIOR

Cum se pune masa?

Toată lumea ştie cum se pune masa, corect? Poate că da, poate că nu. Pentru că se apropie discret sărbătorile, ne-am gândit că ar fi potrivit să abordăm acest subiect aşa încât, în cazul în care încă nu ştii cum se aşază masa, să ai timp să faci experimente şi să exersezi pentru ca la momentul potrivit să aşezi frumos, rapid şi eficient masa.

 

Fiecare tacâm la locul lui

 

Înainte de secolul al XVIII-lea, cuţitele erau folosite pentru a le înfige în mâncare şi a ţine bucata în sus. Se muşca în jurul cuţitului până la ultima bucăţică. Apoi a apărut furculiţa şi totul a devenit mai uşor. Cuţitul trebuie aşezat în dreapta (dacă nu cumva meseanul este stângaci) şi dat la o parte atunci când vine desertul. Furculiţa se aşază, de regulă, în stânga, iar lingura în dreapta. Linguriţa pentru desert poate fi odată cu desertul sau aşezată încă de la început în dreapta oaspetelui. În partea dreaptă, ordinea este aceasta: cuţit, lingură, linguriţă.

 

Fiecare să se servească.

 

Întotdeauna există varianta în care nu ştii câte persoane vor sta la masă ori, pur şi simplu, ţi se pare mai potrivit să îşi ia fiecare farfuria şi tacâmurile. În acest caz, vei aşeza toate farfuriile (curăţate, lustruite şi uscate) în mijlocul mesei, alături de un suport în care vor fi tacâmurile. Atenţie! Cuţitele trebuie aşezate cu vârful în jos aşa încât, atunci când cineva îşi ia tacâmurile, să nu se taie sau să nu se zgârie în lama cuţitului.

 

Uneori, se potrivesc şi câteva decoraţiuni în farfurie, înainte de aperitiv.

 

Dacă este o masă festivă, atunci este rost de decoraţiuni. În acest caz, ar fi bine să ai un set de accesorii (handmade sau cumpărate) care să se potrivească oricărei mese festive, dar şi câte un set de decoraţiuni pentru Crăciun, unul pentru Paşte, unul pentru Revelion sau alte sărbători importante, cu specific – după caz. În privinţa acestora vei găsi inspiraţie şi în galeria foto, dar şi în oricare material (tipărit sau nu) despre home design şi, în special despre amenajarea bucătăriei şi a  mesei.

 

Combină modelele obiectelor de aşezat pe masă.

 

Nu este absolut obligatoriu ca toate farfuriile să se asorteze cu toate bolurile şi cu solniţele; nici măcar tacâmurile nu este necesar să facă parte din acelaşi set. Important este să faci să arate bine împreună, să ştii cum să le alternezi şi cum să le asortezi.

 

Aşază întotdeauna şi ceva proaspăt.

 

În special la mesele festive, dar şi când iei masa numai cu cei dragi sau de unul singur (sau de una singură), este recomandat să fie ceva proaspăt pe masă: un ghiveci micuţ cu grâu încolţit, un aranjament floral sau fructe proaspete (aşezate în suport sau direct pe masă), de preferinţă cu tot cu frunze (poţi folosi frunzele altor plante pentru decor, nu neapărat frunzele fructelor, atât timp cât nu sunt otrăvitoare).

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI