TIOR

Copii in bucatarii

Copilul tău intră în bucătărie? Şi nu ţi-ar plăcea să te ajute din când în când? Este bine să implici copiii în toate treburile gospodăreşti, căci astfel nimic nu îi va părea greu când va creşte şi va trebui să se descurce şi singurel. Aşadar, recomandat ar fi să adaptezi anumite instrumente şi anumite treburi din jurul casei în aşa fel încât să poată micuţul tău să participe la activităţile zilnice.

 

Copiii nu sunt niciodată prea mici.

 

A început să poată sta în şezut? Excelent! Este vremea să îţi iei copilul cu tine la bucătărie. Desigur că nu vei începe cu a-l pune să toace ceapa, dar poţi să îi dai copilului tău un păhăruţ de orez să îl aleagă, poţi să îl pui să amestece diferite alimente, poţi să îi dai boluri cu diferite lucruri numai ca să se joace de-a mâncarea. Important este să simtă că face parte din procesul de pregătit masa.

 

Gătitul este plăcut.

 

Copiii trebuie să fie entuziasmaţi de ceea ce se prepară: dacă nu le place un anumit fel de mâncare, dar trebuie să îl mănânce, pregătiţi două feluri de mâncare, pentru a atenua supărarea adusă de alimentele care nu îi plac. Cel mai bine, însă, ar fi să îi oferi variante de meniuri, însă fiecare variantă să conţină ceva din alimentele absolut necesare alimentaţiei copiilor şi să fie cât mai diversificată alimentaţia pe termen lung (din când în când, vei mai schimba variantele).

 

Sugestia de prezentare...

 

Este foarte important aspectul mâncării pe care o serveşti copiilor, mai ales dacă sunt copii mofturoşi. Pe cei mici îi poţi păcăli să mănânce ceva despre care spun că nu le place dacă aşezi mâncarea frumos în farfurie. Dacă dintr-un ou fiert faci, de exemplu, un şoricel (două rondele mici din morcov sau ridiche, mustăţi din fire de mărar, codiţă dintr-un fir de ceapă şi ochişori din bucăţele de măsline), s-ar putea să îi placă mai mult ideea. Iar dacă aşezi şi un cubuleţ de caşcaval pe farfurie, dinaintea şoricelului, o să îi placă şi mai mult.

 

Trebuie echipament corespunzător.

 

Cuţitele, lingurile, furculiţele, precum şi alte instrumente de gătit, trebuie alese după dimensiunile bucătarului. Nu vei pune un preşcolar să toarne clătite cu polonicul într-un ceaun, ci vei alege o tigaie cât mai mică şi o lingură potrivită. Apoi, te vei asigura că cel mic ajunge bine la suprafaţa unde trebuie să "lucreze", punându-i la dispoziţie scăunele cu trepte. 

 

Dacă i-ai luat copilului tău şorţuleţ şi mănuşi ca să nu se frigă şi a învăţat să pornească şi să închidă aragazul, deja ai un ajutor de nădejde. Nu te teme să îţi laşi copilul să preia controlul. Fii alături de el şi supraveghează-l, dar fără să aplici presiune asupra lui. Încurajează-l atunci când face ceva bine şi oferă-i ajutorul când vezi că se împotmoleşte, dar fără a prelua tu controlul.

 

Să fiţi pregătiţi pentru erori...

 

Se poate ca micuţii să nu fie atenţi la detalii: să nu bată destul ouăle pentru clătite, să nu topească destul de bine untul pentru biscuiţi, să toace cam mari legumele pentru salata de boeuf, dar nu este un capăt de ţară. Chiar dacă în loc de zahăr vor pune sare atunci când vor să facă brioşe, nu trebuie să îi cerţi, ci să vezi dacă poate fi cumva îndreptat ori, de nu, să îi ajuţi să o ia de la capăt, arătându-le cu răbdare şi cuvinte bune unde au greşit.

 

Şi nu uita să îţi lauzi copilul...

 

Toţi bucătarii au nevoie de apreciere, iar copiii cu atât mai mult. Atunci când cei mici fac ceva bun, chiar dacă pentru tine, om mare, lucrul respectiv pare mărunt, este bine să îi încurajezi şi să îi lauzi. Astfel, le creşti încrederea în sine şi vor încerca mereu să se implice în tot felul de activităţi constructive; poate chiar îţi vor cere să li te alături în cine ştie ce experiment "nebun" de a face gogoşi cu umplutură de dulceaţă şi frişcă.

 

Sursa foto: houzz.com

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI