Bucatarie inchisa sau deschisa - care vi se potriveste mai bine?

09-08-2013 / Blog amenajari bucatarii

În funcţie de poziţionarea geografică sau de influenţele pe care doriţi să le ilustraţi în amenajarea unei case noi, modul de organizare a bucătăriei diferă.  Încă un lucru de care depinde amenajarea bucătăriei este spaţiul de care dispuneţi.

 

Amenajarea bucătăriei este una dintre cele mai costisitoare lucrări în ce priveşte designul de interior. Acest spaţiu necesită multă atenţie şi ceva mai mult decât restul încăperilor, deoarece există mai multe elemente care trebuie acordate unul la celălalt. Între acestea, sunt masa de lucru, masa unde se servesc cinele, frigiderul, dulapurile necesare pentru stocarea alimentelor neperisabile şi a veselei, aragazul, chiuveta... Ca să nu mai vorbim despre electronicele şi electrocasnicele mărunte care îşi fac loc în bucătăria oricărui pasionat de gastronomie.

 

Atunci când trebuie să alegeţi între o bucătărie închisă şi una deschisă analizaţi-vă priorităţile: este mai important ca bucătăria să fie un spaţiu funcţional şi eficient sau să fie un spaţiu conectat la restul casei?

 

Bucătăria închisă reprezintă bucătăria clasică, cea unde gastronomia se opreşte la uşă. Paşii pentru amenajarea bucătăriei clasice sunt cunoscuţi, aşadar nu vom insista asupra acestui aspect.

 

Primul avantaj al acestui tip de bucătărie este factorul economic: transformarea unei bucătării obişnuite într-una deschisă ar presupune câteva cheltuieli suplimentare.

Singurul dezavantaj este faptul că este un spaţiu izolat, însă dacă aveţi o familie unită, care face totul împreună, acest lucru nu este neapărat un aspect negativ.

 

Bucătăria deschisă ne duce cu gândul la o locuinţă occidentală, unde în bucătărie există măcar o insulă funcţională sau un bar. Atunci când veţi renunţa la pereţi, bucătăria va deveni o parte integrantă a casei, nu va mai fi privită ca un spaţiu inamic.

 

Deschiderea aceasta presupune, totuşi, câteva schimbări fundamentale, iar acestea vor începe încă de la modul în care o deschideţi. Există trei variante: spargerea integrală a peretelui despărţitor şi înlocuirea lui cu uşi culisante din sticlă transparentă, spargerea integrală a peretului şi finisarea zidurilor astfel încât bucătăria să pară o prelungire a livingului sau „decuparea” peretului despărţitor până la jumătate, astfel încât spaţiul să fie încă bine delimitat, dar să existe comunicare între camere.

 

După ce aţi ales modul de deschidere a bucătăriei, va trebui să luaţi în considerare alegerile cromatice pe care le faceţi. Este recomandat ca laturile (pereţii şi podelele) marii încăperi obţinute în urmă modificărilor pereţilor să aibă aceleaşi culori, iar mobilierul să fie, de asemenea, asortat.

 

De exemplu, tapiseria canapelei va trebui să se asorteze cu cea a scaunelor, iar dulapurile din spaţiul de gătit ar trebui asortate cu dulapurile din zona de primire a oaspeţilor şi cu biblioteca.

 

 

Dacă doriţi ca la nivel cromatic să se facă distincţia între living şi bucătărie, atunci ar trebui să existe şi o zonă de tranziţie, unde culorile celor două zone, ambele deschise, să se contopească la nivelul accesoriilor – tablouri, covoraşe, suvenire aşezate pe rafturi, plante de interior în ghivece sau vaze cu flori etc.

 

Următorul lucru de luat în considerare este adaptarea mobilierului şi a electrocasnicelor. În primul rând, hota nu poate lipsi dintr-o bucătărie deschisă, altfel mirosurile de mâncare se vor îmbiba în pereţii camerelor şi în orice obiect cu tapiserie şi nu va fi tocmai plăcut.

 

Pentru unitate estetică, va fi necesar să adaptaţi sau să combinaţi cumva elementele decorative, astfel încât şi la nivel ideologic deschiderea bucătăriei să fie una evidentă. Puteţi apela şi la farfurii decorative, la veioze sau instalaţii luminoase pentru a da impresia unei oarecare fluidităţi estetice.

 

Sursa foto: freshome.com

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.