Bucatarie in afara triunghiului

30-11-2014 / Blog amenajari bucatarii

Ai observat că majoritatea bucătăriilor sunt amenajate în jurul unui triunghi funcţional? Acesta ar arăta cam aşa: chiuvetă – masă - aragaz. Dacă vrei să diversifici puţin lucrurile, suntem pregătiţi cu sugestii şi imagini reprezentative, pentru ca ţie să îţi fie mai uşor să culegi de aici ideile care îţi plac cel mai mult.

 

Organizează-ţi zonele bucătăriei după utilitate.

 

Ordinea este următoarea: se curăţă alimentele, se pregătesc pentru gătit, se gătesc. Corect? Corect! Atunci organizează-ţi bucătăria în aşa fel încât zonele specificice fiecărei activităţi să fie oarecum liniare, aşa încât traseul să fie unul cursiv şi drept în locul zig-zag-ului care defineşte activitatea gătitului într-o bucătărie cu insule funcţionale sau cu întreruperi în organizarea mobilierului şi utilităţilor. Astfel, vei putea găti şi mai ordonat, şi vei avea şi mai puţin de curăţat.

 

Optimizează spaţiile de depozitare.

 

Ţine obiectele de care ai nevoie în timpul gătitului acolo unde vei avea nevoie de ele. De exemplu, curăţătorul de legume, ţine-l mai aproape de chiuvetă, tocătorul şi setul de cuţite, ţine-le aproape de dulapul unde vei toca alimentele, iar spatulele, spumiera, strecurătoarea şi alte asemenea instrumente ţine-le cât mai aproape de aragaz, căci acolo îţi vor folosi.

 

Probabil că deja ţi-ai organizat bucătăria astfel, însă am notat toate acestea încercând să oferim sugestii cât mai bine organizate şi cât mai complete.

 

Asigură-ţi spaţiul necesar în zonele principale.

 

Dacă îţi place să găteşti mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp sau ai nevoie să pregăteşti ingredientele unui singur tip de mâncare în timpi diferiţi şi în vase diferite, atunci vei avea nevoie de un aragaz sau o maşină de gătit cât mai mari, nicidecum doar un aragaz cu două ochiuri. Ceaiul unde îl mai pregăteşti?

 

Tot aşa este necesar şi în celelalte zone de activitate din bucătărie: zona pentru servit masa ar fi bine să fie separată şi întotdeauna pregătită pentru dejunare, lângă chiuvetă vei avea nevoie de ceva mai mult spaţiu pentru a strânge vasele după masă şi înainte de a le spăla, pe tejghea sau pe blatul dulapului unde pregăteşti alimentele va trebui să fie întotdeauna suficient spaţiu şi pentru roboţii de bucătărie, şi pentru gadget-uri, şi pentru tocătoare şi aşa mai departe. Asigură-te că ai suficient spaţiu în fiecare dintre zonele de activitate.

 

Amenajează o zonă pentru cei care sunt "în plus"

 

Desigur, oamenii de aici nu vor fi niciodată "în plus", pentru că sunt ai tăi. Ne referim numai la persoanele care vor fi prezente în bucătărie, dar nu vor fi implicate în procesul de gătit sau de curăţat: copii şi musafiri.

 

Bineînţeles, în funcţie de tipul de relaţie şi de vârsta celor care sunt cu tine în bucătărie, s-ar putea să te ajute, dar poate n-ar fi rău să existe acolo un birou micuţ unde copilul tău să îţi poată face temele în timp ce tu mărunţeşti zarzavatul pentru ciorbă, nu-i aşa? Astfel te poţi asigura că îşi îndeplineşte sarcinile şi, cine ştie, poate îl mai şi ajuţi din când în când.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.