TIOR

Baie in stil asiatic, pentru mai mult calm

Amenajarea băii va fi, poate, primul pas pe care îl faci atunci când te muţi într-o casă nouă. De obicei, se amenajează întâi baia şi bucătăria şi abia apoi se trece la amenajarea dormitoarelor. Am mai discutat şi în alte articole despre stilul asiatic, însă revenim asupra lui pentru acesta pare cel mai potrivit stil pentru amenajarea băii: creează un spaţiu armonios, calm, familiar, relaxant şi intim, exact cum îţi trebuie.

 

Alege nuanţe calme şi calmante.

 

Aşa cum vei vedea şi în primele imagini din galeria foto, se aleg de obicei culori neutre şi alb şi negru în amenajarea băilor în stilul asiatic, ceea ce îţi poate uşura foarte mult munca de amenajare a băii de acasă. Motivul este uşor de înţeles: toate culorile neutre se potrivesc între ele, iar nonculorile (alb şi negru) pot completa orice altă nuanţă existentă în Univers fără a-i strica armonia. Importante vor fi proporţiile şi contrastele realizate, aşa încât camera să nu fie nici prea întunecată, nici prea luminoasă, ci perfectă!

 

Combină strălucirea şi întunericul pentru contrast.

 

Contrastele ajută la stabilirea armoniei: alb-negru, ying-yang, lumina şi întunericul – nu pot exista unele fără celelalte şi nu există elemente care să le pună mai bine în valoare pe celelalte decât opusurile lor.

 

De altfel, vei vedea în a doua imagine din galerie cât de bine se îmbină negrul şi auriul (întunericul şi lumina): corpurile de lumină, modelele florale şi celelalte mici decoraţiuni sunt adevărate bonusuri şi, împreună, creează o atmosferă calmă şi relaxantă, perfectă pentru o baie cu spumă în cadă sau pentru un duş fierbinte; nici măcar nu ar mai fi nevoie de lumânări.

 

Păstrează totul simplu sau alege elemente ostentative, după plac.

 

Întotdeauna există aceste două variante: simplu sau bogat în detalii. Poţi amenaja baia în elemente albe şi elemente în culori neutre (pentru o atmosferă senină) sau poţi să alegi tapet sau faianţă cu elemente colorate dintre cele care îţi plac ţie. Peştii din galeria foto sunt peşti koi, reprezentativi pentru cultura asiatică.

 

Ia în considerare elemente din bambus.

 

Bambusul a fost dintotdeauna material prim de construcţii în lumea asiatică, adică inclusiv în amenajarea sălilor de baie şi în sălile de masaj sau de saună. Decoraţiuni, piese de mobilier sau chiar vasele necesare în baie – totul poate fi confecţionat din bambus şi poate arăta foarte bine, contribuind, în acelaşi timp, la armonia camerei. Elementele din materiale naturale (piatră sau lemn) vor fi întotdeauna bine privite.

 

Culori neaşteptate sau elemente tradiţionale?

 

În galeria foto vei vedea ambele idei puse în practică în diferite feluri: şi băi care mizează pe culori vii (roşu, turcoaz etc), şi băi care pun în valoare elementele tradiţionate cum sunt obiectele din piatră sau din lemn masiv, izvoarele care alimentau odinioară căzile de baie ale asiaticilor, simbolul peştelui koi şi aşa mai departe. Alege ce îţi place mai mult, ce ţi se pare că se potriveşte mai bine băii tale, locuinţei tale şi, mai ales, credinţelor tale.

 

Desigur, dacă te încăpăţânezi puţin, vei putea îmbina cele două idei şi să îţi amenajezi baia în culori proaspete, dar să o dotezi cu elemente tradiţionale.

 

Sursa foto: houzz.com

 

 

Credite BCR NEVOI PERSONALE
Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI